ny5-hellas-forhandlinger-F - Greske krisesamtaler fortsetter mandag

Hellas' president jobber på spreng for å unngå nyvalg, men på forhandlingenes første dag klarte han ikke å overtale noen av partiene til å danne regjering sammen.

President Karolos Papoulia forsøkte søndag å gjøre det mange mener er dømt til å mislykkes: å overtale høyrepartiet Nytt Demokrati, venstreradikale Syriza og sosialdemokratiske PASOK til å samarbeide for å redde landets plass i eurosonen.

Pessimistene fikk rett, og da samtalene med valgvinnerne ikke førte fram, inviterte han småpartiene til presidentpalasset i Aten. Heller ikke de vek fra knallharde krav.

Sent søndag kveld meldte gresk fjernsyn at forhandlingene vil fortsette mandag mellom de tre partiene som fikk flest stemmer i valget.

– Presidenten har fortalt meg at det dessverre hittil ikke har vært noe grunnlag for å danne noen samlingsregjering, sa Kouvelis etter å ha møtt Papoulias.

EU-vennlige Demokratiske venstre antas å være den sterkeste kandidaten til å tre inn i en koalisjonsregjering sammen med de tre største partiene.

Syrizas leder Alexis Tsipras hevdet tidligere søndag at Nytt demokrati, PASOK og Demokratiske venstre hadde blitt enige om en rammeavtale som kan danne grunnlag for en ny, gresk regjering. Dette ble imidlertid avvist på det sterkeste.

Antonis Samaras, som leder valgets vinnerparti Nytt Demokrati, kom med krass kritikk til Tsipras, som ble nummer to i valget med sitt Syriza-parti.

– Syriza avviser ikke bare å godta dannelsen av en levedyktig regjering, men vil heller ikke gi parlamentarisk støtte til en regjering som vil reforhandle betingelsene i låneavtalen, sa Samaras.

Også lederne for kommunistiske KKE og høyreekstreme Gylne daggry var invitert til presidentens bord søndag. I likhet med den venstreradikale alliansen Syriza, som kom på andreplass i valget, gjør Gylne daggry det klinkende klart at det nekter å støtte en koalisjon som viderefører sparetiltakene i låneavtalen med EU og pengefondet IMF.

Ved et eventuelt nyvalg ligger det an til at Syriza får økt oppslutning på bekostning av mindre partier som også er imot de omfattende budsjettkuttene. Det kan gjøre partiet til landets største.

Gylne daggry fikk nær 7 prosent av stemmene ved valget 6. mai.

– Landet er under finansielt angrep. Grekerne stemte mot vilkårene i krisepakken, derfor burde EU og IMF ha forlatt landet nå, sier Nikos Michaloliakos, leder for det høyrenasjonalistiske partiet.

I løpet av uken har både Samaras, Tsipras og Venizelos forsøkt å stable en samlingsregjering på beina, men ingen har lyktes.

Det skyldes først og fremst at 70 prosent av velgerne stemte på partier som er imot låneavtalen som Hellas har inngått med EU, pengefondet IMF og Den europeiske sentralbanken, og som innebærer omfattende kutt i lønninger, pensjoner og andre offentlige utgifter.

Fra EU og Tyskland har det de siste dagene kommet en rekke advarsler om at Hellas må regne med å tre ut av eurosonen hvis låneavtalen ikke følges opp. I Tyskland har stadig flere høytstående figurer innenfor politikk og næringsliv den siste uken tatt til orde for at Hellas bør forlate eurosonen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2