ny4-syria-mathjelp-F - Annan: Volden i Syria er uakseptabel

Syriske sikkerhetsstyrker skal ha drept syrere etter at de har møtt FNs observatører. Voldsbruken i landet er fremdeles uakseptabel, mener spesialutsending Kofi Annan.

– FNs spesialutsending Kofi Annan har mottatt troverdige rapporter om at syrere er blitt kontaktet og kanskje drept av syriske sikkerhetsstyrker etter at FNs observatører har forlatt stedet, opplyser hans talsmann Ahmad Fawzi.

En aktivistgruppe i Damaskus meldte tirsdag at ni aktivister i Hama ble summarisk henrettet etter at de hadde møtte FN-observatører.

– Hama opplevde mandag en omfattende kampanje fra militære og fra sikkerhetsstyrkene, dagen etter at FN-observatørene hadde vært på besøk, sier Den syriske liga for menneskerettigheter.

– Situasjonen i Syria fortsetter å være uakseptabel, sa Annan ifølge FN-diplomater.

Han skal også ha sagt at det er nødvendig med en rask utplassering av flere observatører, ettersom de kan ha en positiv innvirkning på situasjonen.

Den syriske regjeringshæren er fortsatt tungt inne i byene, noe som er i strid med Annans fredsplan.

– De syriske myndighetene hevder at våpnene er trukket tilbake. Men satellittbilder og troverdige rapporter viser at dette ikke skjer fullt ut. Dette er uakseptabelt, understreker Annans talsmann Fawzi.

Ifølge Annans fredsplan skulle soldater og tunge våpen trekkes ut av byområdene før en våpenhvile skulle tre i kraft 12. april. Ingen av disse forutsetningene er møtt.

Det statlige syriske nyhetsbyrået meldte at «terrorister» sto bak.

Samtidig melder Syrisk observatorium for menneskerettigheter at volden i landet fortsetter, og at 54 sivile og fem soldater ble drept mandag.

De pågående voldshandlingene har fått opposisjonen til å gå hardt ut mot FN-oppdraget i landet. Per i dag er bare elleve observatører utplassert, men FN har varslet at det skal utplasseres 300 observatører fra neste uke av – til tross for at volden fortsetter.

– Ettersom konflikten fortsetter, sliter syrere i de rammede områdene med å skaffe mat til familiene sine, og WFP er dypt bekymret for potensiell matmangel, sier WFP-direktør Ertharin Cousin.

Til nå har WFP hjulpet cirka 100.000 mennesker i måneden, blant annet i byene Homs, Hama, Idlib og Damaskus. Innen slutten av april satser organisasjonen på å hjelpe 250.000 mennesker, deretter skal antallet fordobles til 500.000 i løpet av de neste ukene.

FNs hjelpeorganisasjoner er i stor grad blitt utestengt fra Syria under det over ett år lange opprøret mot president Bashar al-Assad. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2