ny4-hellas-forhandlinger-F - Venizelos klarte ikke å danne gresk regjering

Lederen for det sosialdemokratiske partiet PASOK, Evangelos Venizelos, klarte ikke å stable en bred samlingsregjering på beina i Hellas. Den ytterste konsekvensen er nyvalg.

Ansvaret for å danne ny gresk regjering ble torsdag overlatt til Venizelos etter at den konservative lederen Antonis Samaras og venstreradikale Alexis Tsipras begge ga opp sine forsøk.

– Jeg kommer til å informere presidenten i morgen, og jeg håper at hvert enkelt parti tar ansvar under møtet med Karolos Papoulias, sa Venizelos fredag.

Presidenten vil be partiene om å danne en midlertidig kriseregjering dersom ingen forsøk fører fram. Hvis dette ikke kommer i stand innen 17. mai, vil det bli skrevet ut nyvalg.

Syriza er sterkt imot budsjettkuttene som Hellas har måttet gjennomføre for å få tilgang til kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Også Nytt Demokrati, som fikk flest stemmer i valget, var tidligere imot avtalen som i sin tid ble inngått av PASOK, men valgte å gå inn i en samlingsregjering med sosialdemokratene da landet tidligere i år risikerte ikke å få utbetalt penger som det trengte for å unngå en uordnet konkurs.

Ifølge lederen for Nytt Demokrati, Antonis Samara, måtte Syriza, som ble nummer to under søndagens valg, være med for at regjeringen skulle kunne være levedyktig.

Ved valget søndag stemte et flertall av velgerne på partier som er imot låneavtalen. Tsipras gjør det klart at partiet følger folkets ønske ved å motsette seg regjeringssamarbeidet.

– Det er ikke Syriza som motsetter seg dette – det er det greske folkets dom, sa han til pressen etter samtaler med Venizelos.

En regjering som ikke vil gjennomføre de nødvendige budsjettkuttene for å få tilgang til redningspakken, kan imidlertid sørge for at Hellas blir kastet ut av eurosonen.

I et avisintervju sier den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble at eurosonen vil greie seg selv om Hellas forsvinner ut.

– Vi kan ikke tvinge noen. Europa synker ikke så lett, sier Schäuble til avisen Rheinische Post.

Samme dag sa Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle at Hellas må holde seg til budsjettkuttene og reformene som er avtalt hvis landet skal bli værende i eurosonen.

– Framtiden til Hellas i eurosonen ligger i hendene til Hellas. Vi ønsker og vi vil hjelpe landet, men Hellas må være villig til å ta imot hjelp. Hvis landet viker unna den avtalte reformlinjen, vil det ikke være mulig å utbetale mer av hjelpen. Solidaritet er ikke en enveiskjøring, sa Westerwelle da han talte til underhuset i nasjonalforsamlingen Bundestag. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2