ny3-israel-regjering-F - Israel får ny samlingsregjering

Israels statsminister Benjamin Netanyahu styrker grepet etter å ha lokket sentrumspartiet Kadima med i en ny og historisk sterk samlingsregjering.

Avtalen mellom høyrepartiet Likud og Kadima ble kunngjort tirsdag, og planene om nyvalg i september er dermed skrinlagt.

Samlingsregjeringen vil bli historisk sterk med støtte fra 94 av de 120 representantene i Knesset, noe som får Israels stadig krympende opposisjon til å rase.

– Dette blir nesten et diktatur, mener lederen for det lille venstrepartiet Meretz, Zehava Galon.

Hun får støtte fra lederen av det israelske arbeiderpartiet, Shelly Yacimovich, som kaller avtalen mellom Likud og Kadima et utslag av feighet og politisk vingling.

Opposisjonen minner Kadima-leder Shaul Mofaz om at han senest i mars sverget på aldri å gå i regjering med Netanyahu, som han stemplet som en løgner.

Det israelske arbeiderpartiet har selv sittet i regjering med Likud flere ganger, og partiets tidligere leder Ehud Barak er i dag forsvarsminister og visestatsminister i Netanyahu-regjeringen.

I den nye regjeringen vil også Mofaz bli visestatsminister, en post den tidligere forsvarssjefen og forsvarsministeren har hatt tidligere.

Ifølge enkelte israelske medier kan det også bli snakk om å la Mofaz få dele forsvarsministerposten med Barak i den nye regjeringen.

Det israelske arbeiderpartiet har til sammenligning bare åtte, mens det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu har 15.

Mofaz mener at Kadima begikk en stor feil da partiet til tross for det gode valget i 2009 gikk i opposisjon etter mislykkede forsøk på å danne regjering.

– Dette har vi i dag rettet opp, sier han.

– Da jeg så at vi kunne danne en bred koalisjon, innså jeg at jeg med dette kunne gjenopprette stabiliteten uten å gå veien om valg, sa han under en pressekonferanse tirsdag.

Den israelske statsministeren kom deretter med nok en invitasjon til palestinerne om å vende tilbake til forhandlingsbordet.

– Jeg håper at president Mahmoud Abbas vi se hvilke muligheter som ligger i dette og gjenoppta forhandlingene, sa Netanyahu.

– Den israelske stat bør forhandle med palestinerne om en midlertidig avtale, før det forhandles fram en endelig avtale, heter det i erklæringen fra de to partiene.

En talsmann for Abbas minner om hvorfor palestinerne forlot forhandlingsbordet for 18 måneder siden og hva som skal til før de vender tilbake.

– Det forutsetter en øyeblikkelig stans i byggeaktiviteten i alle bosetningene i de palestinske områdene. Den nye koalisjonsregjeringen må vise seg som en fredskoalisjon og ikke en krigskoalisjon, sier Nabil Abu Rdainah. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2