ny2-uk-mediehøring-brooks-F - Skandalerammet mediesjef fikk støtte fra Cameron

David Cameron sendte en personlig støtteerklæring til Rebekah Brooks da hun måtte gå av som toppsjef i News International. Den britiske regjeringssjefen trekkes inn i avlyttingsskandalen i medieimperiet.

Brooks har også vært sjefredaktør i søndagsavisen News of the World, som selskapets sjef Rupert Murdoch la ned i fjor etter avsløringer av avlytting og datasnoking. Hun forklarte seg fredag for kommisjonen som gransker etikken i britisk presse.

– Opp med hodet, skal det ha stått i sympatierklæringen Cameron sendte Brooks.

Fredag sa hun at selv om dette kanskje ikke var de nøyaktige ordene statsministeren brukte, er det en rimelig god gjengivelse av innholdet.

Anmodningen ble satt fram i en e-post som ikke tidligere har vært offentlig kjent, men som ble omtalt under kommisjonens høring fredag. Cameron hadde gitt Hunt oppdraget med å ta stilling til en følsom fusjonssak i Storbritannias medieverden.

Saken gjaldt News Corps ønske om kontroll over BSkyB, Storbritannias største selskap for betalings-TV. David Camerons tidligere mediesjef Andy Coulson, som også har vært redaktør i News of the World, benekter at han diskuterte spørsmålet med kulturministeren.

Den såkalte Leveson-kommisjonens advokat Robert Jay gikk rett på sak da han innledet utspørringen av Brooks fredag. Han ba henne oppgi navn på politikere som hadde gitt henne personlig støtte. Brooks forsøkte først å omgå spørsmålene, men måtte til slutt svare.

– Jeg fikk noen indirekte beskjeder fra statsministerens kontor, finansministerens kontor, innenriksdepartementet og utenriksdepartementet, sa hun.

Cameron skal ha fortalt at han ikke kunne gå ut med offentlig støtte.

Leveson-kommisjonen er nedsatt av den britiske regjeringen for å granske presseetikken i Storbritannia. Rebekah Brooks har avvist at hun visste noe om avlyttingen i News of the World, selv om hun har vært sjefredaktør i avisen.

Etter pågripelsen i juli i fjor ble hun løslatt mot kausjon, men pågrepet igjen i mars i år som følge av at hun var mistenkt for å hindre etterforskningen. Senere er hun nok en gang løslatt mot kausjon, og hun er ventet å møte for retten i løpet av mai måned. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2