ny2-syria-hovedversjon-F - USA ler av Assads reformløfter

USA mener det er latterlig å skulle holde folkeavstemning om en ny grunnlov i Syria. Men russerne støtter planen til det syriske regimet.

– Dette er ganske latterlig, det er en hån mot den syriske revolusjonen, sier Jay Carney, talsmann for Det hvite hus.

Han har svært liten tro på reformløftene til Syrias president Bashar al-Assad, som onsdag erklærte at det skal holdes folkeavstemning om en ny grunnlov i slutten av februar.

– Løftene om reformer har vanligvis blitt etterfulgt av mer brutalitet, sier Carney.

Russerne er på sin side positive til folkeavstemningen. Utenriksminister Sergej Lavrov peker på at den foreslåtte grunnloven vil bety slutten på nesten 50 år med ettpartistyre i Syria.

– Vi mener så absolutt at dette er et skritt i riktig retning, sa Lavrov onsdag.

Han la til at det er sterkt beklagelig at enkelte land forsøker å isolere Assad-regimet i stedet for å satse på dialog.

Assad er under intenst press fra verdenssamfunnet for den brutale måten han har håndtert opprøret de siste elleve månedene på. Men Russland og Kina har hindret FNs sikkerhetsråd i å reagere med en resolusjon som krever presidentens avgang.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, mener FNs handlingslammelse har ført til at Syria har kunnet gå enda hardere til verks mot demonstranter og byer der opposisjonen er sterk.

Resolusjonsforslaget støtter fredsplanene som Den arabiske liga har laget for Syria, og tar til orde for at FN og ligaen sammen utpeker en egen Syria-utsending.

Juppé håper også at russerne vil godta et nytt resolusjonsforslag i Sikkerhetsrådet som innebærer at det etableres humanitære korridorer som skal gi hjelpeorganisasjoner fritt leide inn i Syria.

Russland har fått massiv kritikk av Vesten og menneskerettsgrupper fordi landet fortsatt støtter sin gamle allierte Syria. Russland har på sin side forsøkt å legge opp til samtaler mellom Assads folk og opposisjonen.

Soldatene gjennomsøkte hus, pågrep folk og satte opp barrikader i hovedgatene i Barzeh, et boligområde nord for bykjernen.

Soldatene skal ha lett etter opposisjonsaktivister og medlemmer av opprørsgruppen Den frie syriske hær, som har sørget for sikkerheten under demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad.

Et øyenvitne sier at minst 1.000 soldater ble satt inn i offensiven i distriktet.

Det ble også meldt om en militæroffensiv i byen Hama. Det skal være kamper i flere boligområder, og hæren skal ha satt inn pansrede kjøretøy og luftvernskyts, ifølge aktivister. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2