ny2-statsbesøk-slovenia-F - Kongeparet på første statsbesøk i Slovenia

I sol og sterk sidevind ventet blomster og offisielle representanter da kong Harald og dronning Sonja landet på flyplassen i Ljubljana mandag ettermiddag.

Vinden var så kraftig at den tok godt tak i den røde løperen da de kongelige ankom Slovenias hovedstad klokken 12.35, et par minutter etter skjema. Sammen med Norges ambassadør til Slovenia, Guro Vikør, skal kongeparet videre til Brdo pri Kranju der den offisielle velkomstseremonien med presidentparet vil finne sted på Brdo slott klokka 13.15.

Hensikten med det to dager lange statsbesøket er å styrke og videreutvikle samarbeidsforholdene mellom Norge og Slovenia på utvalgte forretningsområder. Det skal blant annet undertegnes en ny intensjonsavtale landene imellom.

Parallelt med seminarer for næringslivet skal kongeparet delta i bilaterale samtaler. Etter de første samtalene med president Danilo Türk mandag skal statssekretær Erik Lahnstein og Slovenias minister for lokalt selvstyre og distriktspolitikk, Bostjan Zeks, undertegne en ny intensjonsavtale mellom landene. Avtalen innebærer blant annet en 40 prosents økning i norsk økonomisk støtte til Slovenia via EØS-finansierte prosjekter fram til 2014.

Statsbesøket i Slovenia varer to dager. Onsdag krysser de kongelige grensen til nabolandet Kroatia og innleder et nytt todagers statsbesøk der torsdag. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2