ny2-kina-journalist-utvist-F - Al Jazeera utvist fra Kina

Kina har for første gang på 13 år tvunget en utenlandsk journalist til å forlate landet.

Det er den uavhengige, arabiske TV-kanalen Al Jazeeras korrespondent Melissa Chan som nå må forlate Kina. Hun har hatt jobben siden 2007, men nå nekter myndighetene å fornye hennes visum. Chan er amerikansk statsborger og har arbeidet for den engelskspråklige sendingen til Al Jazeera.

Utenlandskorrespondentenes forening i Kina (FCCC) hevder kinesiske myndigheter har gitt uttrykk for misnøye med Al Jazeeras dekning av kinesiske forhold. Chan skal samtidig ha blitt beskyldt for å ha brutt visumreglene.

– Dette er det mest ekstreme eksempelet i et nytt mønster hvor journalisters visum brukes i et forsøk på å sensurere og skremme utenlandske korrespondenter i Kina, skriver FCCC på sine hjemmesider.

– Mediet som er berørt, vet i sitt hjerte hva det har gjort galt, sier Hong Lei, talsmann for utenriksdepartementet i Beijing.

Al Jazeera er skuffet over beslutningen og opplyser at man vil søke om å få gjenopptatt tilstedeværelsen i landet og gjenåpne kontoret i Beijing.

Nyhetsdirektør Salah Negm sier at korrespondenten og kanalen har gjort «en førsteklasses jobb» i Kina-dekningen og sendt rundt 400 reportasjer fra alle deler av det kinesiske samfunnet.

Fredag hadde fire store aviser i Beijing, alle underlagt kommunistpartiets ledelse i Beijing by, nærmest likelydende lederartikler. Meningen må være å skape oppstyr og sende et klart signal om Kinas holdning, samtidig som den sentrale partiledelsen kan si at dette er partiledelsen i Beijing ansvarlig for, mener China Media Project.

Lederartikkelen i Beijing Dagblad, som er underlagt Liu Qi, politbyråmedlem og leder av kommunistpartiet i Beijing, anklaget blant annet Chen Guangcheng for ikke å representere den vanlige kineser, men «interessene til de fiendtlige kreftene i Vesten». Avisen skrev også at Chen var «et redskap og en brikke som politikere i USA bruker til å sverte Kina».

Det er partilederen i mediegruppen som er byttet ut. Den nye partilederen og avissjefen er Yang Jian. Han var inntil nylig Guangdong-provinsen visepropagandasjef.

Det har vært forsiktige reaksjoner på utnevnelsen. Men beste indikasjon på hva den betyr, kom trolig i en kort melding på det Twitter-lignende Sina Weibo fra en «etterforsker» fra Hubei-provinsens propagandadepartement, ifølge China Media Project.

– Nanfang Dagblad Mediegruppe vil heretter bli mer korrekt og mer autoritativ, lyder kommentaren fra propagandadepartementets mann. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2