ny2-argentina-ypf-F - Argentina vil ta kontroll over oljeselskap

Argentinas regjering ønsker å ekspropriere 51 prosent av aksjene i oljeselskapet YPF, som i dag kontrolleres av spanske Repsol. Spania reagerer kraftig.

Ifølge et lovforslag sendt til nasjonalforsamlingen skal staten kontrollere 51 prosent av de eksproprierte aksjene, mens resten skal deles mellom Argentinas oljeproduserende provinser.

Det er planlagt en egen nemnd som skal fastsette prisen aksjonærene skal få utbetalt. Det er ikke klart om alle aksjene som eksproprieres, tas fra Repsols 57 prosent store aksjeandel i YPF.

Spania kaller lovforslaget en fiendtlig overtakelse og lover et «klart og sterkt» svar. Argentinas planer har «brutt et vennskapsklima» mellom de to landene, sier utenriksminister Jose Manuel Garcia Margallo.

Det har i flere måneder gått rykter om en mulig statlig inngripen i YPF, noe som har ført til kraftige fall i selskapets aksjekurs.

YPF har inntil nylig hatt et relativt godt forhold til president Cristina Fernandez de Kirchner, noe som endret seg da Argentina startet å øve press mot selskapet og anklaget det for ikke å investere nok i oljeleting og -produksjon. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2