ny1-us-syria-jemen-modell-F - USA og Russland – kan bli enige om syrisk løsning

I et nytt forsøk på å stanse blodsutgytelsen i Syria ønsker USAs president Barack Obama å bruke en jemenittisk modell for maktoverføring i det voldsherjede landet.

Planen om Bashar al-Assads avgang innebærer et politisk forlik som kan tilfredsstille syriske opposisjonsgrupper, men som likevel ikke knuser presidentens regime totalt, skriver avisen New York Times.

Målet er en lignende maktoverføring som i Jemen, hvor president Ali Abdullah Saleh godtok å gå av etter måneder med blodig opprør, ved å overlate kontrollen til sin nestkommanderende, Abdrabuh Mansur Hadi. Avtalen ble utarbeidet av Jemens arabiske naboland.

Dersom Assad blir tvunget til å gå av, mener russerne at han enten må bøte med livet som Muammar Gaddafi i Libya, eller at han blir fengslet og rettsforfulgt som Egypts tidligere leder, Hosni Mubarak.

Men volden i Syria fortsetter – fredag ble over 90 mennesker drept i en massakre i landsbyen Houla. Og Russland står dermed overfor kraftig internasjonalt press til å bruke sin innflytelse til å få Assad til å takke for seg, ifølge avisen.

Dette reflekterer, mener New York Times, Russlands desperasjon etter å finne en løsning på den blodige krisen i Syria.

Ifølge kilder i administrasjonsapparatet rundt Obama skal den amerikanske presidenten legge press på sin russiske kollega Vladimir Putin neste måned, når de to statslederne møtes for første gang siden Putin tok over sin gamle presidentstilling 7. mai. Obamas sikkerhetsrådgiver Thomas Donilon luftet planen med Putin allerede da han var i Moskva for tre uker siden.

Da Obama møtte Russlands statsminister Dmitrij Medvedev under G8-toppmøtet på Camp David forrige uke, signaliserte ministeren at Russland foretrekker den jemenittiske modellen for å få en slutt på volden. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2