ny1-tibet-påtent - To munker i Tibet tente på seg selv i Lhasa

To tibetanske munker har tent på seg selv i Tibets hovedstad Lhasa. Det skal være første gang at buddhistiske munker setter fyr på seg selv i den autonome regionen Tibet.

Ifølge det amerikanske Radio Free Asia tente de to munkene på seg selv søndag utenfor et buddhistisk tempel i Lhasa, der det har vært styrket vakthold siden opptøyene i 2008. Ifølge radioen tydet alt på at de døde begge to.

Senere bekreftet det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at to personer hadde satt fyr på seg selv, og at en av dem var død.

Radioen sier at de to var i en mindre gruppe tibetanske ungdommer som hadde samlet seg for å protestere mot kinesisk styre utenfor det kjente Jokhang-tempelet, i et av de travleste strøkene av byen, ofte fullt av pilegrimer og turister.

Et vitne forteller at sikkerhetsstyrkene var raskt på plass og slukket ilden, og at alle turister ble hindret i å komme fram til stedet. Innen et kvarter var alt ryddet opp, og det var ikke spor av noen hendelse.

Over 30 mennesker har satt fyr på seg selv i områder i Kina der det bor mange tibetanere, siden mars 2011 i protest mot det de kaller religiøs og kulturell undertrykking. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2