ny1-tanzania-holmås-F - Holmås: Nulltoleranse mot korrupsjon virker

Utviklingsminister Heikki Holmås, som for tiden er på besøk i Tanzania, mener Norges nulltoleranse mot korrupsjon med bistandsmidler virker.

Holmås er i disse dager på sin første tur til Afrika og besøker blant annet Tanzania. Landet er den størst mottakeren av norske bistandsmidler og mottar om lag 730 millioner kroner årlig, ifølge tall fra 2009.

I forrige uke, få dager før Holmås ankom, fikk seks ministre sparken av president Jakaya Kikwete på grunn av korrupsjon. Blant dem var flere av regjeringens mest framstående medlemmer, deriblant ministrene for finans, energi og turisme.

– Dette er et godt tegn på at demokratiet fungerer, sier Holmås på telefon til NTB.

– Ministrene har blitt holdt ansvarlige for korrupsjon, og det har fått konsekvenser, sier han.

– Vi har alltid en tøff og grundig gjennomkjøring av prosjekter. Vi krever tydelige regnskaper fra mottakerne, og dersom det er den minste mistanke om at pengene ikke brukes på riktig måte, fryser vi midlene. Det er en helt annen åpenhet nå enn tidligere, sier den ferske utviklingsministeren.

– Å få på plass gode skatterutiner kommer til å bli mer betydningsfullt i årene framover. Det er penger som de styrer selv, og som vil gi svært gode inntekter til statskassen, sier Holmås. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2