ny1-sve-pilot-full-F - Full SAS-pilot stanset på Arlanda

En SAS-pilot blåste rødt på Arlanda tirsdag morgen. Samferdselsdepartementet ønsker promille-stikkprøver av flypersonell også i Norge.

Det er Aftonbladets nettutgave som skriver om flygeren som ble stoppet på Arlanda.

– Vi ser dypt alvorlig på det som har inntruffet. Vi støtter 100 prosent opp om grensepolitiets arbeid, sier pressetalskvinne Rebecka Södergren i SAS til avisa.

Piloten skal ha hatt en promille på over 1,0. Han er den første som har blåst positivt i promillekontroll på Arlanda siden september 2010. En ny lov som åpnet for tilfeldige stikkprøvekontroller av piloter og annet flypersonell, trådte da i kraft.

– Vi i SAS har en tydelig nulltoleranse når det gjelder dette, sier Rebecka Södergren.

– Jeg kjenner ikke noe mer til denne saken enn det som har stått i mediene, men det er en påminnelse om at selv om vi har en høy standard på flygende personell i Norge og et personell med høy moral, så kan det skje at enkeltpersoner ikke lever opp til disse standardene, sier han til NTB.

– Det vil gjøre det mye enklere å kunne gjennomføre en effektiv kontroll. Det er et paradoks at vi ikke har myndighet til å gjøre dette med luftfartspersonell, mens politiet har full adgang til å gjøre dette med sjåfører på norske veier og i andre tilfeller selv uten noen særskilt mistanke om at noe er galt, mener Lahnstein.

Han har godt håp om at forslaget vil bli godtatt av Stortinget, men vet ikke når det vil bli tatt opp til behandling. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2