ny1-sudan-oljestans - Sør-Sudan skrur igjen oljekranene – FN-sjef frykter krig

Sør-Sudan har innstilt all oljeutvinning og vil ikke åpne kranene før nabolandet i nord går med på en avtale om omstridte grenseområder. FN-sjefen kaller situasjonen for kritisk.

Sør-Sudans energiminister Stephen Dhieu Dau sa søndag at alle avtaler må være undertegnet før oljeproduksjonen gjenopptas.

– Sudan må anerkjenne grensen fra 1956, sier Dau til Reuters, en referanse til de interne grensene som gjaldt da Sudan løsrev seg fra kolonimakten Storbritannia.

Både Sør-Sudan og Sudan er sterkt avhengige av oljeinntekter. Da Sør-Sudan erklærte seg uavhengig i juli i fjor, tok landet også med seg to tredeler av områdets oljeressurser. Men fortsatt er landet helt avhengig av å bruke oljerørledninger i nord for å kunne eksportere oljen.

– Situasjonen i Sudan og Sør-Sudan har nådd et kritisk punkt. Det er blitt en større trussel mot fred og sikkerhet i hele regionen, sier Ban, som søndag deltok på toppmøtet i Den afrikanske union (AU) i Addis Abeba. Han sier også at han benytter møtet til å snakke med så mange afrikanske ledere som mulig, ettersom han er svært bekymret for at det skal bryte ut en ny krig. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2