ny1-spania-protester-F - Protester i 80 spanske byer

Ett år etter at bevegelsen «De indignerte» så dagens lys, samlet aktivister seg igjen i spanske byer for å protestere mot urettferdighet og økonomisk ulikhet.

Spanske myndigheter varslet at de ikke ville tillate at det etableres en ny teltleir på plassen Puerta del Sol i Madrid sentrum, slik det ble gjort i fjor vår. Det var her bevegelsen ble til, før den spredte seg til en rekke andre europeiske land og USA. Lørdag ble det satt ut 2.000 politimenn for å holde demonstrantene i sjakk.

Marsjene lørdag var starten på en fire dager lang protest mot usosiale budsjettkutt, finansnæringen og den skyhøye arbeidsledigheten. Aksjonen avsluttes 15. mai, nøyaktig ett år etter at protestene startet.

Siden sist gang har spanjolene fått enda mer å protestere mot: Landet er i resesjon, arbeidsledigheten har steget til 24,4 prosent generelt og 52 prosent blant ungdom, og så langt i år har regjeringen kuttet budsjettet med 230 milliarder kroner.

Aktivistene hadde imidlertid andre planer – de har gjort det klart at de skulle avholde ett minutts stillhet på plassen ved midnatt og deretter vifte med hvite lommetørklær som et symbol på at de vil ha slutt på «økonomisk vold og krig».

Også i London ble det holdt demonstrasjoner. Ifølge Reuters oppsto det sammenstøt mellom politiet og noen av de 600 aktivistene, og minst 12 personer ble arrestert. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2