ny1-serbia-valg-F - Uavklart og spent i Serbia etter valg

Regjeringsspørsmålet er helt uavklart etter valget i Serbia, der Sosialistpartiet er kommet på vippen. Sosialistpartiets leder sier han kan tenke seg statsministerposten.

– Kanskje er det ikke kjent hvem som blir president, men det er fullstendig kjent hvem som blir statsminister, sa partileder Ivica Dacic på Sosialistpartiets valgvake ifølge den private kringkastingen B92.

– Alle som ønsker å snakke med oss, må forstå at vi har reist oss fra asken, tilføyde han.

Partiet som i sin tid ble stiftet av Slobodan Milosevic, er den klare vinneren i valget til nasjonalforsamling i Serbia med en oppslutning på 14,7 prosent av stemmene, nesten en fordobling fra forrige valg.

– Det blir avgjørende for Serbias framtid og stabiliteten i Europa, sa Tadic ifølge avisen Blic.

– Vi godtar ingen utpressing eller betingelser, tilføyde han ifølge B92.

Presidentvalget står mellom ham og høyrepopulistenes leder Tomislav Nikolic. De fikk henholdsvis 26,7 og 25,5 prosent i første runde søndag, ifølge valgsenteret CeSID.

EU-vennlige DS har gått på et sviende nederlag med bare 22,3 prosent av stemmene, mot 38 prosent i 2008. Også SNS er gått tilbake til 24 prosent.

Både SNS og DS vil måtte inngå en koalisjon med sosialistene for å danne en flertallsregjering. Ifølge analytiker Zoran Stojilkovic har Sosialistpartiet nå en unik mulighet til å drive politisk «utpressing».

– Partiet står DS nærmest, men vil stille enorme krav, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2