ny1-russ-demo-putin-F - Stor demonstrasjon mot Putin i Moskva

Titusenvis av demonstranter marsjerte søndag gjennom Moskva i protest mot Russlands nyvalgte president Vladimir Putin.

Opposisjonen arrangerte søndag ettermiddag en «millionmarsj» i forkant av mandagens storslåtte innsettelse av Putin. En dundrende salutt og en velsignelse fra den russisk-ortodokse patriarken Kirill skal ønske den tidligere KGB-agenten velkommen tilbake som statsoverhode.

Men til tross for den klare valgseieren i mars, fortsetter opposisjonsbevegelsen å markere sin avsky for Putin. Og det går ikke ubemerket hen. Titusener av russere fylte Moskvas gater søndag. På plakatene hadde de klare beskjeder til den kommende presidenten: «Russland uten Putin», «Putin – tyv».

Julia Ioffe, korrespondent for de amerikanske tidsskriftene New Yorker og Foreign Policy, skriver på Twitter at til sammen 70.000 personer deltok under demonstrasjonen. Ifølge to politimenn hadde det blitt foretatt en telling fra helikopter. Reuters meldte at minst 20.000 mennesker deltok, mens tallet politiet kom med var 8.000.

Ifølge nyhetsbyrået AFP oppsto det sammenstøt mellom politi og demonstranter, og Reuters skriver at politiet anholdt flere titalls mennesker, og at minst to av dem var opposisjonsledere. Opprørspolitiet OMON møtte demonstrantene i god avstand fra Kreml, og de skal ifølge vitner ha brukt batonger mot de mest nærgående. Demonstrantene kastet røykbomber, plastflasker og egg mot politiet.

Putin var president i årene 2000-2008 og kan nå bli sittende i to nye perioder på seks år. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2