ny1-oecd-eurosonen-resesjon-F - OECD advarer mot resesjon i eurosonen

Gjeldskrisen i eurosonen er nær ved å sende industrialiserte land ned i en avgrunn av resesjon og kanskje depresjon, advarer OECD.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) varslet mandag at en slik utvikling kan ødelegge velstanden i Europa og føre til en strøm av konkurser.

Eurosonen er allerede inne i en svak resesjon, og tilliten til at medlemslandenes regjeringer skal klare å holde valutasamarbeidet flytende er strukket til det ytterste, skriver OECD i en fersk rapport.

Et feilsteg nå kan føre USA, Japan og andre industrialiserte land inn i et uhyggelig landskap, forklarer organisasjonen.

– Krisen i eurosonen utgjør for øyeblikket den viktigste risikoen for verdensøkonomien. En større negativ hendelse vil trolig sende hele OECD-området inn i resesjon, skriver OECD i en uvanlig skarpt formulert prognose for verdensøkonomien.

I likhet med mange andre mener også OECD Den europeiske sentralbanken (ECB) må påta seg en større rolle for å løse krisen. Banken bør kjøpe opp nedskrevet statsgjeld i store mengder, og rentene må ned, mener OECD. Organisasjonen er dermed på kollisjonskurs med Tyskland, som hittil har motsatt seg en enda klarere linje fra ECB når det gjelder å kjøpe gjeld, eller obligasjoner, fra land i trøbbel. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2