ny1-libya-kina-våpen - Kinas regjering sier den ikke visste om våpensalg

Statlige kinesiske selskaper tilbød Muammar Gaddafi våpen bare uker før han mistet makten, hevder kilder i det libyske overgangsrådet. Kinas utenriksdepartement sier myndighetene ikke visste om våpentilbudene.

En talskvinne for kinesisk UD bekreftet mandag hovedinnholdet i meldingene om at kinesiske selskaper tilbød Gaddafi-regimet våpen. Ifølge talskvinne Jiang Yu dreide det seg om «en håndfull» selskaper.

- Vi har avklart med relevante byråer at Gaddafi-regjeringen sendte personell til Kina uten den kinesiske regjeringens kjennskap, og at de hadde kontakt med en håndfull folk fra de berørte selskapene, sa Jiang på en pressekonferanse i Beijing. Hun tilføyde at ingen kontrakter ble undertegnet.

Opprørsbevegelsen i Libya henviser til regjeringsdokumenter fra Gaddafi-regimet som er blitt funnet av en canadisk journalist og lagt ut på nettsidene til avisa Globe and Mail i Toronto.

Kildene sier til avisa New York Times at dokumentene er ekte. Ett av dem er datert til 16. juli og omtaler et tilbud om salg av rakettkastere, panservernraketter samt andre typer våpen og ammunisjon.

På dette tidspunktet hadde FN vedtatt våpenboikott av Libya, mens NATO-land var i gang med sin militæroperasjon, som bidro til at Gaddafi-regimet falt. En NATO-kilde i Brussel mener det er lite sannsynlig at påstandene om det kinesiske våpentilbudet er riktige. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2