ny1-iaea-iran-atom-F - IAEA fortsatt sterkt bekymret over Iran

IAEA uttrykker nok en gang sterk uro over Irans atomprogram. Styret i det internasjonale atomenergibyrået har vedtatt en ny resolusjon der de sier seg «dypt og stadig sterkere bekymret» over situasjonen.

Men Irans utsending til byrået sier den nye resolusjonen som IAEAs styre vedtok fredag, bare styrker landet i dets overbevisning om at den omstridte anrikningen av uran må fortsette. Iran lar seg ikke presse, framholdt ambassadør Ali Asghar Soltanieh.

– Vi vil ikke stanse anrikningen ett eneste sekund, fastslo Soltanieh.

Han raste mot IAEAs leder Yukiya Amano, som han kalte «uprofesjonell», og spådde at et møte mellom land i Midtøsten som Amano har kalt sammen til, vil være bortkastet.

IAEAs bekymring gjelder muligheten for at iranerne i ly av å ville bygge ut kjernekraftverk arbeider med å skaffe seg atomvåpen. Regjeringen i Teheran benekter dette på det sterkeste og sier den bare er opptatt av å skaffe iranerne tilstrekkelig tilførsel av strøm.

I den nye IAEA-resolusjonen ber styret i atomenergibyrået om at Iran straks åpner for innsyn i alle deler av landets atomprogram. Byrået krever at på alle ubesvarte spørsmål blir lagt fram senest innen mars neste år. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2