ny1-hellas-pasok-regjering-F - Venizelos prøver å danne ny regjering i Hellas

Lederen for det sosialdemokratiske partiet PASOK, Evangelos Venizelos, sier han har kommet et stykke på vei i arbeidet med å danne ny regjering i Hellas.

– Vi har gått et første steg fram, sa Venizelos etter at han torsdag vant støtte fra det lille partiet Demokratisk venstre. Partiet vant kun 19 seter i valget søndag, men kan bli viktig for å sikre flertall i nasjonalforsamlingen.

Ansvaret for å danne ny gresk regjering ble torsdag overlatt til Venizelos etter at den konservative lederen Antonis Samaras og venstreradikale Alexis Tsipras begge ga opp sine forsøk på å danne regjering. Årsaken er de dype splittelsene i nasjonalforsamlingen etter valget i helgen.

– Vårt forslag er å danne en samlingsregjering, et samarbeid mellom proeuropeiske krefter, sa PASOK-lederen torsdag.

Dersom Venizelos ikke lykkes i sine forsøk på å danne regjering, vil president Carolos Papoulias be partiene om å danne en midlertidig kriseregjering. Hvis dette ikke kommer i stand innen 17. mai, vil det bli skrevet ut nyvalg.

Ifølge en opinionsmåling utført etter valget søndag ønsker nesten to av tre grekere at partilederne skal danne en samlingsregjering.

Venizelos parti PASOK er imidlertid mer upopulært skal man tro opinionsmålingen, med en oppslutning på 10,8 prosent. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2