ny1-fr-tyrk-ambassadør-F - Tyrkia anklager Frankrike for folkemord i Algerie

Tyrkias statsminister beskylder Frankrike for å ha begått folkemord i Algerie og for å egge til hat mot muslimer etter at franske folkevalgte vedtok et forbud mot å benekte folkemord.

Tyrkia har reagert med raseri på vedtaket i det franske underhuset torsdag. Loven skal opp til debatt i Senatet neste år, og hvis den blir vedtatt også her, vil det bli staffbart å avvise at drapene på armenerne under første verdenskrig kan kalles folkemord.

Det ble fort klart at Tyrkias ambassadør kom til å forlate Paris, og fredag ble ordkrigen trappet drastisk opp da Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan beskyldte Frankrike for å ha begått folkemord i Algerie.

– Fra 1945 ble anslagsvis 15 prosent av befolkningen i Algerie massakrert av franskmennene. Dette er et folkemord, sa Erdogan i en direktesending på tyrkisk fjernsyn fredag.

– Hvis president Sarkozy ikke kjenner til dette folkemordet, bør han spørre sin far Paul Sarkozy. Jeg er sikker på at han har mye å fortelle sin sønn om de franske massakrene i Algerie, sa Erdogan. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2