ny1-filipp-demo-kina-F - Ber Kina slutte å herse med Filippinene

Hundrevis av filippinere møtte fredag fram foran Kinas ambassade i Manila for å protestere mot det de mener er arrogant og brutal kinesisk opptreden i en konflikt om et havområde.

Demonstrantene hadde med seg filippinske flagg og plakater som krevde at kinesiske skip fjerner seg fra en omstridt grunne i Sør-Kinahavet, om lag 230 kilometer fra Filippinenes viktigste øy Luzon, men hele 870 kilometer fra Kinas sørkyst.

– Protesten vår er rettet mot de hovmodige handlingene til regjeringen i Beijing, som oppfører seg som en arrogant overherre, selv i hjemmet til naboen, sier arrangør Loida Nicholas Lewis.

Begge land har hatt skip ved grunnen i over en måned i et forsøk på å hevde sin rett til området. Tonen er blitt stadig skarpere.

Den nåværende situasjonen begynte med at kinesiske fiskere ankom området som kalles Scarborough-revet 10. april. På kinesisk kalles området Huangyan.

«Kina, slutt å herse med Filippinene!» sto det på en av plakatene.

Filippinene mener at grunnen er en del av landets territorium fordi den faller innenfor landets økonomiske sone. Men Kina krever praktisk talt retten over hele Sør-Kinahavet, som antas å inneholde store gass- og oljereserver. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2