ny1-egypt-amnesty-F - Amnesty retter kraftig kritikk mot Egypts militærråd

Det egyptiske militærregimet er til tider enda mer brutalt enn tidligere president Hosni Mubaraks regime var, mener menneskerettsorganisasjonen Amnesty International.

Egypts væpnede styrker, som tok makten i landet etter opprøret mot Hosni Mubarak i vinter, har bare kommet med tomme løfter om økt respekt for menneskerettighetene, hevder Amnesty International.

Ifølge Amnesty er flere tusen sivile egyptere stilt for retten ved militære domstoler. Samtidig er unntakslover blitt forlenget, og det er meldt om tortur i militære fengsler og om organisert vold mot demonstranter.

– De væpnede styrkene har videreført tradisjonen med undertrykkelse som demonstrantene i vinter kjempet så hardt for å bli kvitt, sier Philip Luther, fungerende direktør i Amnestys avdeling for Midtøsten og Nord-Afrika.

Ifølge ham har militærregimet gått hensynsløst til verks for å true kritiske røster til taushet.

Militærrådet som har makten i Egypt, har vedgått at om lag 12.000 sivile egyptere er blitt stilt for retten ved militære domstoler i perioden fram til august, ifølge Amnesty. Minst tolv personer er dømt til døden. Amnesty betegner rettssakene som dypt urettferdige. Demonstranter er blitt tiltalt for blant annet vandalisme, brudd på portforbud og «fornærmelser mot hæren» (©NTB).

Mer innhold fra TV 2