
Ny omikronvariant kalt «Kraken» sprer seg svært raskt
I begynnelsen av desember stod koronavarianten for fire prosent av smittetilfellene i USA. Nå dominerer den.
Forskere bekymrer seg over den nye koronavarianten, som har spredd seg raskt i USA den siste tiden.
Den har fått navnet XBB.1.5., og er en undervariant av omikron.
I begynnelsen av desember utgjorde den fire prosent av smittetilfellene i USA. Nå står den for cirka 40 prosent, noe som gjør den til den dominerende varianten i landet, melder The Guardian.
XBB.1.5. har fått kallenavnet «Kraken» av en kanadisk forsker, et navn som også har fått fotfeste i internasjonale medier. Kallenavnet viser til det norske fabeldyret som forestiller et kjempestort sjøuhyre.
XBB.1.5 definitely earns a nickname with its record-setting growth advantage and both very high immune escape and ACE2 binding. I suggest "Kraken". (This one isn't from Greek mythology, but it's a familiar name).https://t.co/zvCRY7jQIX
— T. Ryan Gregory (@TRyanGregory) December 28, 2022
Ifølge estimater fra USA kan XBB.1.5 spre seg mer enn dobbelt så raskt som BQ.1.1, som er den dominerende varianten i Norge.
– Svært smittsomt
«Kraken» er en undervariant av omikron som har utviklet seg fra varianten «XBB», som ble påvist i Europa tidlig i høst og i Norge i midten av desember.
– I tillegg til forgjengernes evne til å omgå immunitet, har varianten også en ny mutasjon som gjør at den ganske lett binder seg til cellene våre. Derfor er den mer smittsom og viser nå svært stor spredningsevne i USA, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.
Han forklarer at det det er vanskelig å sammenligne smittsomhet mellom ulike virusvarianter. Det skyldes at en variants smittsomhet avtar etter hvert som befolkningen blir immun mot den. En ny variant vil derimot færre være beskyttet mot.
– Men det er ingen tvil om at XBB.1.5. smitter lettere i USA akkurat nå, sier Nakstad.

I USA, og særlig i New York, øker nå antall koronapasienter på sykehus, melder BBC.
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) sprer varianten seg i Europa også, og har så langt blitt bekreftet i 25 land.
– WHO følger situasjonen nøye og vurderer risikoen den nye subvarianten utgjør, skriver organisasjonen på Twitter.
Trolig ikke mer farlig
Det er per nå ingenting som tyder på at virusvarianten fører til mer alvorlig sykdom sammenlignet med andre omikronvarianter, ifølge Nakstad.

– Foreløpige rapporter tyder på at vaksinene fortsatt beskytter mot alvorlig sykdom. Likevel er det grunn til å følge utviklingen nøye, slik Verdens helseorganisasjon har uttalt, sier han.
At en virusvariant er såpass smittsom, kan uansett være bekymringsfullt etter som flere vil bli syke, inkludert eldre eller personer med underliggende sykdommer, skriver The Guardian.
– Jeg tror ikke det er noen grunn til panikk, sier Ravi Gupta, som er professor i klinisk mikrobiologi ved University of Cambridge til avisen.
– Det vi bekymrer oss mest for er om den fører til mer alvorlig sykdom, og det er det ikke bevis for. Folk bør imidlertid sørge for at de har tatt vaksinene de har blitt anbefalt,

Usikker situasjon
I Norge er det nye undergrupper av BQ.1 og BA.5 som har dominert på senhøsten.
Ifølge Nakstad har ikke «Kraken» blitt påvist her til lands.
– Forgjengeren ble så vidt påvist i Norge i uke 44 og 46, ifølge FHIs ukesrapport, men ikke i uke 47 og 48.
– Hvordan ser du for deg at smittesituasjonen i Norge vil utvikle seg?
– Influensabølgen vil vedvare noen uker til, mens koronasmitten har flatet noe ut på et høyt nivå. Hvordan spredningsmønsteret vil bli de neste ukene er usikkert, sier Nakstad.
Ut fra antallet sykehusinnleggelser som rapporteres inn, mener Nakstad det fortsatt vil være mange pleietrengende pasienter å behandle utover i januar.

Tirsdag var det cirka 9000 pasienter innlagt i Norge, hvorav 7000 var akuttinnleggelser og nærmere 2000 var planlagte innleggelser.
– Det er et nivå som er noe høyere enn på samme tid i fjor, da vi hadde den første omikronbølgen. Forskjellen nå er at vi også har en influensabølge, som skaper mange isolasjonskrevende pasienter og et ganske stort sykefravær.
Onsdag skrev TV 2 om hvordan kapasiteten ved flere norske sykehus er sprengt. Les saken her.