Norsk lasteskip sank i dansk farvann natt til fredag

Skipet fikk kraftig slagside torsdag kveld utenfor Kullen i Skåne. Det norske mannskapet på fem ble fraktet til Lund av svensk redningshelikopter, og skal være i god behold.

MS BJUGNFJORD: Dette er skipet MS Bjugnfjord som fikk kraftig slagside i dansk farvann torsdag. Bildet av skipet er fra rederiets nettsider. Foto: Liv Anita Botngård / Gjengitt med tillatelse fra Fosenfrakt.
MS BJUGNFJORD: Dette er skipet MS Bjugnfjord som fikk kraftig slagside i dansk farvann torsdag. Bildet av skipet er fra rederiets nettsider. Foto: Liv Anita Botngård / Gjengitt med tillatelse fra Fosenfrakt.

Skipet befinner seg 20 kilometer vest for Kullen, meldte Aftonbladet i går kveld. Allan Mortensen, vaktahavende offiser ved Forsvarets Operasjonscenter i Danmark, sier til TV 2 at skipet sank klokken 01.30 natt til fredag.

Sydsvenskan melder at det er snakk om et norsk fartøy, og at fem personer er hentet opp fra skipet. Alle personene er norske.

– Sjöfartsverkets helikopter er der og henter opp personer. Det er midt i sundet, sier Fredrik Strömbäck, talsperson for Sjöfartsverket, til Sydsvenskan.

Torsdag kveld opplyser Sjöfartsverket til TV 2 at de fem som er hentet ut fra lasteskipet er uskadde.

Strömbäck informerer om at dette er et 65 meter langt lastefartøy med navnet MS Bjugnfjord.

Fredag morgen er det fortsatt ukjent hvorfor skipet sank.

– Vi kan bare konstatere at skipet har fått et ganske kraftig slagside på et tidspunkt, sier Singstad, som sier at situasjonen følges opp med danske og norske myndigheter, samt svensk og dansk redningstjeneste, sier pressevakt i Fosenfrakt, Bård Inge Singstad, til avisa Fosna-Folket.

Gikk ned på grunt vann.

Vakthavende offiser ved Forsvarets Operationscenter i Danmark, Allan Mortensen, sier at et dansk og to svenske helikoptre og fregatten Niels Juel ble satt inn.

– Skipet var i drift mot grunnere vann da det sank, så det ligger ikke veldig dypt, sier Mortensen til TV 2.

De har sendt ut navigasjonsvarsel slik at ikke andre skip skal få problemer i den svært trafikkerte skipsleien.

– Lekket drivstoff vil fordampe

Mortensen forteller at det danske forsvaret har undersøkt havoverflaten med infrarødt lys. Det er lite drivstoff å se, og det driver ikke mot land. Mortensen antar at dette vil fordampe.

Skipet er, så vidt han kjenner til, ikke skadet, så det ser ikke ut til å være oljelekkasjer.

Miljøskipet Mette Miljø er på vei fra Frederikshavn og ventes å ankomme når det lysner fredag.

Hentet opp fra livbåt

Alarmen gikk like før klokka 20, og fartøyet skal ha hatt fem om bord. Innen klokka 22.30 var de alle reddet av skipet, ifølge Strömbäck.

– Dette har skjedd i dansk farvann, men vi deltar med helikopter og har et annet på stand by. Fem personer er vinsjet opp, sier Daniel Ståleby, assisterende redningsleder ved den svenske sjø- og flyredningssentralen til Aftonbladet.

To ble heist opp fra fartøyet og tre fra en livbåt, opplyser han.

Ifølge Emma Nykvist, som er assisterende redningsleder, har ingen fått alvorlige skader.

– Etter hva vi vet, har de det bra, og er etter forholdene i god behold, sier hun til Sydsvenskan.

Rederiet uttrykker lettelse

Klokken 00:30 natt til fredag får TV 2 bekreftet at det er rederiet Fosenfrakt som eier skipet MS Bjugnfjord. Bård Thingstad, QA-sjef og talsperson for rederiet, sier de først og fremst var opptatt av at alle var trygge.

– Vår førsteprioritet er å ta vare på mannskapet og sikre at de er i god behold og ved godt mot, sier Bård Thingstad til TV 2.

De pårørende er varslet om hendelsen. Alle de involverte ble fraktet til Lund sykehus i helikopter.

Bård Thingstad fra Maritim Management forteller at skipet er en bulkbåt som var på vei fra København til Randers i Danmark og fraktet matjord. Båten går vanligvis på forskjellige strekninger langs Norskekysten og i Nord-Europa.

Skipsføreren var en erfaren kaptein som hadde jobbet på båten i lengre tid.

– Vi vil undersøke nærmere når vi får mannskapet i tale og forhåpentligvis får sett om bord på båten, sier Thingstad. Han vil ikke spekulere i noen årsakssammenheng på nåværende tidspunkt.

Etterarbeid og etterforskning

Mortensen sier til TV 2 at de vil se på mulighetene for å heve og slepe vekk skipet allerede fredag.

Etterforskningen blir et samarbeidsprosjekt. Siden hendelsen skjedde i dansk farvann, vil den etterforskes av danske Maritime assistance service, som er en del av det sivile, danske forsvaret. De vil samarbeide med alle involverte.

Nå ønsker de først å få informasjon om hva mannskapet vet om hendelsen.

Mortensen opplyser at fremdeles er uvisst hvem som kommer til å foreta forklaring av dem, siden de befinner seg i Sverige, rederiet er norsk og farvannet er dansk.

– Dette blir et samarbeid, sier Mortensen til TV2 fredag morgen.