DRONER: Norske droneobservasjoner og pågripelser av russiske statsborgere skrives om flere steder i verden. Foto: Kristian Myhre / TV 2
DRONER: Norske droneobservasjoner og pågripelser av russiske statsborgere skrives om flere steder i verden. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Norsk dronekaos går verden rundt

De mange droneobservasjonene i Norge når langt utover landegrensene. – Plutselig kan nordmenn kjenne kulden fra øst, skriver dansk avis.

Den siste tiden har har det blitt meldt om en drøss av droneobservasjoner ved kritisk infrastruktur i Norge.

PST kan ikke konkludere med hvem som står bak droneobservasjonene, men flere av dem knyttes til Russland.

Siden midten av oktober har i alt sju russere blitt pågrepet med droneutstyr i Norge. PST overtok onsdag det samlede etterforskningsansvaret for sakene.

AKTIVITET: 15. september ble det kjent at det var observert ukjente droner ved flere oljeplattformer i Nordsjøen. Equinor meldte inn droneaktiviteten til politiet. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2
AKTIVITET: 15. september ble det kjent at det var observert ukjente droner ved flere oljeplattformer i Nordsjøen. Equinor meldte inn droneaktiviteten til politiet. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Norge på kanten

Det er ikke bare i Norge observasjonene vekker oppsikt. Det blir også lagt merke til utenfor landegrensene.

– Norge er på kanten etter droneobservasjoner, skriver The Washington Post.

Den amerikanske avisen skriver blant annet om den 47 år gamle russiske statsborgeren som mandag ble pågrepet i Hammerfest.

Han er ifølge Barents Observer sønn av en kjent russisk forretningsmann som er en nær medarbeider med Vladimir Putin. Noe russeren selv nekter for.

Fakta om drone-pågripelsene

* Tirsdag 11. oktober ble en russisk mann i 50-årene pågrepet etter å ha blitt stanset i kontroll på vei ut av Norge på Storskog. I bagasjen oppdaget politiet to droner og en rekke lagringsenheter.

* Mannen har innrømmet å ha fløyet med drone i Norge og har selv forklart at han har vært på turistreise i Norge siden august. Mannen hadde to russiske pass og ett israelsk pass på seg da han ble pågrepet.

* Fredag ble mannen varetektsfengslet i to uker. Han anket kjennelsen, men lagmannsretten forkastet anken. Den store mengden materiale som politiet må gjennomgå, ble trukket fram som begrunnelse for fengslingen.

* Om morgenen fredag 14. oktober ble en annen russisk mann, en 51-åring, pågrepet med drone ved Tromsø lufthavn.

* Han hadde blitt observert med en drone som tok bilder av flyplassen. Det var en ansatt ved flyplassen som tipset politiet.

* Politiet har tatt beslag i en større mengde fotoutstyr inkludert en drone og en rekke minnekort. I materiale fant politiet blant annet video av lufthavnen i Kirkenes og bilder av Forsvarets Bell-helikopter.

* Mannen har forklart at han passerte grensen ved Storskog på torsdag, og at han var på vei til Svalbard. Han har erkjent å ha fløyet drone i Norge.

* Lørdag ble han varetektsfengslet i to uker. Han har anket fengslingskjennelsen.

* Mandag 17. oktober ble det kjent at ytterligere fire russiske personer er pågrepet og varetektsfengslet. De fire, tre menn og en kvinne, krysset grensen via Finland med bil. De har forklart at de er turister på besøk i Norge.

* De har blitt observert mens de fotograferte et objekt underlag fotoforbud et sted i Nordland. Det er ikke gjort funn av droner, kun ordinære fotokameraer.

* Politiet har beslaglagt en mengde fotoutstyr og et omfattende bildemateriale. De er varetektsfengslet i sju dager. Det er ikke kjent om de anker kjennelsene.

* Onsdag 19. oktober ble det kjent at en 47 år gammel russisk mann er varetektsfengslet i to uker, siktet for droneflyging på Svalbard. Mannen ble pågrepet mandag i Hammerfest.

* Ifølge Barents Observer er mannen sønn av en kjent russisk forretningsmann som er nær medarbeider med Russlands president Vladimir Putin.

* Den pågrepne mannen har russisk og britisk statsborgerskap. Han understreket i retten at han skal anses som britisk statsborger, og at hans hjemmeadresse er i Italia. Han har seilt rundt ved Svalbard og langs kysten av Norge siden i sommer.

Kilde: NTB

Mystisk luftaktivitet

Mandagens pågripelse blir også skrevet om i Storbritannia. Blant annet av det London-baserte nyhetsbyrået Reuters.

– Norge har økt sikkerheten de siste ukene etter en rekke droneobservasjoner i nærheten av olje- og gassinfrastruktur, og som et svar på lekkasjene på Nord Stream.

The Telegraph har også en artikkel om observasjonene.

– Norge har gitt «utenlandsk etterretning» skylden for mystisk luftaktivitet de siste ukene, står det videre.

I tillegg skriver britiske Financial Times at Norge slår ned på droneflyvninger etter arrestasjoner av syv russere.

– Statsministeren advarer utenlandsk etterretning mot å fly droner over kritisk infrastruktur, skriver avisen.

Kjenner kulden fra øst

Selv om både britiske og amerikanske medier skriver om droneaktiviteten her til lands, er det kanskje våre naboland som omtaler observasjonene mest.

Svenske Expressen har blant annet meldt om flere av hendelsene de siste ukene. Det samme har danske Berlingske.

– To hendelser gjør at nordmennene har kommet enda nærmere krigen i Ukraina.

Avisen skriver videre at den norske etterretningstjenesten advarer om droner over norske flyplasser kun er et varsel, om russiske forsøk på å spionere og skremme den norske befolkningen.

– Plutselig kan nordmenn kjenne kulden fra øst.

Fakta om droneobservasjoner i Norge

* 15. september ble det kjent at det var observert ukjente droner ved flere oljeplattformer i Nordsjøen. Equinor meldte inn droneaktiviteten til politiet.

* Per 21. september var det observert seks uidentifiserte droner innenfor sikkerhetssonen til norske plattformer på norsk sokkel, blant annet ved Kristin-feltet og Heidrun-plattformen.

* Petroleumstilsynet sendte 27. september en oppfordring til alle operatører og redere på norsk sokkel om økt årvåkenhet. Meldingen kom samme dag som det ble meldt om lekkasjer fra Nord Stream-gassledningene mellom Russland og Europa.

* 28. september opplyste Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at det var observert droner ved norske kraftinstallasjoner.

* 30. september meldte oljeselskapet Conoco Philips om ny doneaktivitet i Ekofisk-området i Nordsjøen.

* Samme dag innførte politiet vakthold ved forsyningsbasen på Mongstad og Gassleds prosessanlegg Kollsnes i Øygarden kommune etter droneobservasjoner.

* 2. oktober opplyste Forsvaret at Heimevernet skal bidra med forsterket vakthold og patruljering ved petroleumsanlegg i Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal. De første soldatene ble utplassert mandag 3. oktober.

* 4. oktober opplyste politidirektør Benedicte Bjørnland til VG at politiet har utplassert sitt dronesensor-system for å identifisere eventuelle droner rundt plattformer på norsk sokkel.

* 14. oktober rykket væpnet politi ut etter en mulig observasjon av en drone ved prosessanlegget Kårstø i Tysvær.

* 16. oktober varslet Heimevernet politiet om nok en mulig droneobservasjon ved Kårstø.

* Samme dag ble luftrommet over Stavanger og Haugesund stengt i nesten en time etter at flytårnet på Sola varslet politiet om en mulig drone.

* 18. oktober opplyste Avinor at de har anmeldt 27 mulige droneobservasjoner siden juli, og at det så langt i år er anmeldt 50 mulige droneobservasjoner tilknyttet sivile flyplasser.

* Sørvest politidistrikt, som hadde ansvaret for å etterforske droneobservasjoner over hele landet, opplyste til Stavanger Aftenblad 18. oktober at de hadde gjort over 70 avhør i etterforskningen.

* 19. oktober stengte Bergen lufthavn Flesland i vel to timer etter droneobservasjoner. Det ble også observert droner ved Bjorøy og ved Haakonsvern, og politiet rykket ut både hit og til flyplassen.

* Samme morgen ble det observert en drone ved Førde lufthavn. Flyplassen ble ikke stengt.

* Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyste torsdag ettermiddag at de overtar etterforskningen av droneobservasjonene.

Kilde: NTB