Norges ambassadør i nye møter med Taliban

Ambassadør Ole Andreas Lindeman har møtt både tidligere president Hamid Karzai og representanter for Taliban i Afghanistan.

Søndag hadde Lindeman møter med Khairullah Khairkhwa, som er Talibans minister for informasjon og kultur.

– Diskuterte viktigheten av fri presse, kvinners likeverdige og meningsfulle deltakelse i samfunnet, inkluderende og representative institusjoner og lovverk. Enige om behovet for en åpen dialog ofr å løse utfordringer, skriver Lindeman på Twitter med et bilde av møtet mellom han og Taliban-ministeren.

Møtte sivilsamfunnet

Lindeman er Norges ambassadør til Afghanistan, men ambassaden ble evakuert da Taliban inntok Kabul i august i fjor. NTB har bedt Utenriksdepartementet om kommentar til møtet.

Fredag skrev Lindeman på Twitter at han var tilbake i Kabul for å diskutere situasjonen og utviklingen på bakken med sivilsamfunnet.

Han har også lagt ut bilder av møter med afghanere, samt med organisasjoner som Afghanistankomiteen og Kirkens Nødhjelp.

Møtte Karzai

Lørdag skrev Lindeman at han og en delegasjon fikk møte tidligere president Hamid Karzai. Der diskuterte de Afghanistans framtid, utdanning, jenter og kvinners rettigheter og politisk styring av landet.

– Norge er engasjert og vil være en sterk partner for det afghanske folket. Det er vanskelig for oss å være partner med afghanske myndigheter hvis de ikke er inkluderende, representative og med en meningsfull deltakelse fra kvinner, skriver Lindeman.

Mens daværende president Ashraf Ghani flyktet fra Afghanistan da Taliban tok makten i fjor, har Karzai blitt værende i Afghanistan. Han har ifølge internasjonale medier jobbet for å få på plass en bredere regjering. Karzai har også holdt møter med flere utenlandske diplomater.

Lindeman møtte også representanter fra Taliban i januar, i forkant av at Taliban ble invitert til Norge for samtaler.