Norge positiv til Kosovo-uttalelse

Norge hilser velkommen uttalelsen som torsdag ble avgitt av Den internasjonale domstolen i Haag i spørsmålet om Kosovos uavhengighetserklæring, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Domstolen har fullt ut bekreftet at Kosovos uavhengighetserklæring av 17. februar 2008 ikke brøt med folkeretten. Dette er i tråd med Norges syn, heter det i en pressemelding fra UD. Norge anerkjente Republikken Kosovo 28. mars 2008.

- Vi gjentar vår fulle støtte til FN-paktens prinsipper og til den internasjonale domstolen, som er FNs overordnede dømmende organ. Jeg hilser uttalelsen fra Haag-domstolen velkommen. Vi oppfordrer nå Republikken Serbia og Republikken Kosovo til å samarbeide fullt ut om å legge gamle stridigheter bak seg for å sikre en bedre fremtid i regionen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

 Norge stemte for anmodningen fra FNs hovedforsamling om en rådgivende uttalelse og deltok i rettsforhandlingene for domstolen.

- Norge anser ikke at det foreligger noen generell rett til løsrivelse i henhold til folkeretten. Det var et helt spesielt hendelsesforløpet i Kosovo knyttet til konfliktene på Balkan. Det skapte en unik situasjon, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2