Norge øker subsidier til eksport av svinekjøtt

En WTO-undersøkelse av norsk handelspolitikk dokumenterer at Norge har økt subsidiene til eksport av svinekjøtt med 3.000 prosent siden 2008, ifølge kampanjen Nyt Afrika.

Tirsdag til torsdag denne uken går medlemmene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) gjennom norsk handelspolitikk. Dette skjer hvert fjerde år. I rapporten for gjennomgangen kommer det fram at norske subsidier til svineeksport har økt med 3000 prosent – fra 2,4 til 72,2 millioner – siden 2008, skriver Nyt Afrika i en pressemelding.

– I 2005 ble alle medlemslandene i WTO enige om at eksportsubsidier skal avvikles innen 2013, uten at regjeringen i statsbudsjettet for neste år har tatt noe hensyn til dette, hevder kampanjen.

– At norske eksportsubsidier ikke bare opprettholdes, men til og med øker, er stikk i strid med regjeringens løfter og bidrar til å opprettholde en svært utviklingsfiendtlig handelspolitikk, sier Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp (KN), på Nyt Afrikas vegne.

KN er én av ti norske miljø- og utviklingsorganisasjoner som står bak Nyt Afrika, en kampanje som tar sikte på at det skal bli lettere for afrikanske bønder å selge varene sine i Norge. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2