Nordmennene siktet for brutalt drap i Kongo

Den ene av de to nordmennene som er siktet for drap i Kongo, drepte sjåføren i sinne, ifølge siktelsen.

– De siktede har drept sjåføren med skytevåpen. Deretter rømte de ut i jungelen, sier general Jean-Claude Kifwa i Mambasa-regionen til avisen Les Depeches de Brazzaville, ifølge VG.

Kifwa slår fast at de to straffes etter kongolesisk lov.

De to drapssiktede nordmennene, en 27-åring fra Østlandet og en 28-åring fra Aust-Agder, er siktet for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo. Nordmennene befant seg i bilen sammen med Kasongo, en tolk og en hjelper da 27-åringen skal ha bedt sjåføren om å stanse.

VG siterer uavhengige kilder på at sjåføren nektet, og at 27-åringen av den grunn skjøt ham i pannen.

– Det er en veldig alvorlig sak, konstaterer en kilde ved FN-styrkenes Radio Okapi.

Hjelperen og tolken skal etter hvert ha rømt fra bilen og varslet sikkerhetspolitiet.

Etter å ha kjørt 200 kilometer skal de ha blitt omringet av et lokalsamfunn som var blitt varslet om hendelsen. 28-åringen klarte å rømme ut i jungelen, mens 27-åringen ble fanget og ført til militærleiren i Kisangani der han fremdeles sitter i varetekt.

28-åringen tilbrakte nesten en uke på rømmen i jungelen inntil han ble pågrepet mandag.

27-åringen klaget onsdag over dårlig behandling i fengselet, men forholdene er nå akseptable, opplyser Utenriksdepartementet (UD).

UD opplyser at en representant for ambassaden ankom Kisangani onsdag kveld. Vedkommende har hatt samtaler med den 27 år gamle nordmannen som sitter fengslet der, i tillegg til mannens advokat.

– Nordmannen har det etter forholdene bra og får nå akseptabel behandling i fengselet, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Hansson i UD.

– Det er ikke naturlig for oss å kommentere hvordan nordmannen er blitt behandlet utover at han har vært utsatt for uakseptabel behandling, men at han nå heldigvis behandles bedre. Etter forholdene er han i god form, sier Hansson

Hansson forteller videre at ambassadens representant i første omgang bistår med praktiske ting, som å sikre bedre mat, rene klær og lignende for 27-åringen.

– Ambassadens representant tar også kontakt med kongolesiske myndigheter lokalt for å følge opp saken videre, sier Hansson.

Han sier at ambassaderepresentanten vil fortsette arbeidet med å få nordmennene overført til hovedstaden Kinshasa.

28-åringen har ennå ikke ankommet Kisangani. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2