Nord-Korea opphever våpenhvile med Sør-Korea

Nord-Korea svarte på FNs nye sanksjoner mot landet med nye trusler om krig og med å oppheve alle våpenhvileavtaler med Sør-Korea.

I en kunngjøring fredag, bare noen timer etter at FNs sikkerhetsråd vedtok sanksjonene, sier Nord-Korea at de også annullerer en ikkeangrepsavtale fra 1991 og avbryter en telefonisk hotline med Seoul som ble installert i 1971.

Det siste utspillet innebærer en ny opptrapping av spenningen på den koreanske halvøya etter at Nord-Korea nylig gjennomførte sin tredje prøvesprengning av en atomladning og FNs sikkerhetsråd enstemmig vedtok de nye sanksjonene.

Nord-Korea har tidligere truet med å oppheve våpenhvileavtalen som gjorde slutt på Koreakrigen i 1953. De to landene er teknisk sett fortsatt i krig siden krigshandlingene endte med en våpenhvile i stedet for en fredsavtale.

Nord-Korea er kjent for sin krigerske retorikk, men tonen har nådd nye høyder i de siste dagene og utløst frykt for nye episoder langs grensa, der både Nord-Korea og Sør-Korea planlegger militærøvelser neste uke.

Torsdag, før Sikkerhetsrådet møttes, truet Nord-Korea med å angripe USA og Sør-Korea med atomvåpen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2