nkorea-clinton-reax - USA håper på bedre tider i Nord-Korea

USAs utenriksminister Hillary Clinton håper på et bedre forhold til det nordkoreanske folket nå når Kim Jong-il er død. Men hun er fortsatt svært bekymret.

På en pressekonferanse sammen med Japans utenriksminister Koichiro Gemba mandag sa Clinton også at både USA og Japan håper på en fredelig og stabil overgangsperiode i Nord-Korea.

– Vi deler begge en felles interesse for en fredelig og stabil overgangsfase i Nord-Korea, sa Clinton, som også uttrykte dyp uro for det nordkoreanske folkets velbefinnende.

Etter at nyheten om Kims død ble kjent mandag, skal Clinton ha tatt kontakt med alle deltakerne i de såkalte sekspartssamtalene, der målet har vært å få Nord-Korea til å skrinlegge sitt atomvåpenprogram.

Landene som deltar er Kina, Japan, Sør-Korea og Russland, i tillegg til USA og Nord-Korea, men forhandlingene har ført til lite og har nærmest stått stille de siste årene.

Koichiro Gemba sa på sin side at han og Clinton er enige om at Kim Jong-ils bortgang ikke skal påvirke stabiliteten på den koreanske halvøya negativt. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2