Nick Griffin tjente på TV-debatt

Nesten en firedel av voksne briter kan vurdere å stemme på høyreekstremisten Nick Griffin, viser en meningsmåling som ble gjort etter at han fikk delta i en TV-debatt på BBC.

Ifølge målingen til Daily Telegraph kan 22 prosent vurdere å stemme på Griffins parti BNP. 4 prosent sier de er sikre, 3 prosent sier de sannsynligvis vil vurdere det, og ytterligere 15 prosent er mulige BNP-velgere.

Over halvparten av dem som ble spurt, sier de er enige med BNP eller mener at BNP er inne på noe når partiet ønsker «å arbeide for interessene til det innfødte hvite britiske folk, som én regjering etter den andre har gjort for lite for å beskytte».

Det inkluderer 43 prosent som sier de ikke har noen sympati for selve partiet, enda de er enig i noen av synspunktene.

12 prosent av de spurte sier de er helt enige med BNP, mens 38 prosent er helt uenige i partiets politikk.

Invitasjonen til Griffin ble møtt av heftige protester fra dem som mente det var galt å gi en ekstremist som ham, som vil stanse all innvandring og som har benektet holocaust, en plattform på TV.

Han gjorde det imidlertid åpenbart så dårlig at kritikken stilnet. Flere sa derfor at det viste at det var riktig å slippe ham til fordi folk ville bli skremt av å høre synspunktene hans.

Men mange vanlige briter ser det åpenbart ikke slik, skal man dømme etter meningsmålingen.

– BBC har gitt Griffin århundrets gave på et sølvfat, og nå ser vi konsekvensene. Jeg er rasende, sa statsråden Peter Hain, som er en veteran fra kampen mot apartheid og kjempet innbitt mot at BBC skulle slippe ham til.

Åtte millioner briter så programmet «Question Time» – tre ganger mer enn normalt. Etter showet sa BNP på sin nettside at 9.000 mennesker hadde henvendt seg til dem for å bli medlemmer eller komme på mailinglista. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2