Tysk avis:

NATO vil forlenge med Jens Stoltenberg

I 2022 sa Stoltenberg til TV 2 at han neppe ville komme til å forlenge med NATO. Nå hevder en tysk avis at Stoltenberg likevel blir sittende, en påstand som avvises av NATO.

BLIR VÆRENDE: Nato skal ifølge tysk avis forlenge kontrakten med Stoltenberg. Foto: JOHANNA GERON / Reuters
BLIR VÆRENDE: Nato skal ifølge tysk avis forlenge kontrakten med Stoltenberg. Foto: JOHANNA GERON / Reuters

Det skal råde en uformell enighet blant NATOs 30 medlemsland om at Stoltenberg bør bli sittende som generalsekretær utover den avtalte perioden. Det skriver den tyske avisen Welt am Sonntag, som hevder Stoltenberg vil forbli i stillingen frem til april 2024.

Årsaken er ifølge avisen et ønske fra alliansen om å opprettholde stabilitet mens krigen i Ukraina pågår. En formell avgjørelse om Stoltenbergs fremtid vil ifølge Welt tas i løpet av de kommende ukene.

Opplysningene stammer fra ikke-navngitte diplomat-kilder, og er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

Avvises av NATO

Talsperson for Nato, Oana Lungescu, avviser påstandene overfor TV 2:

– Madatet til generalsekretær Jens Stoltenberg har blitt utvidet tre ganger, og han har sittet i nærmere ni år. Generalsekretærens periode avsluttes i oktober i år, og han har ingen intensjoner om å forlenge mandatet ytterligere, sier Lungescu til TV 2.

Stoltenberg skulle etter planen tre inn som sentralbanksjef i Norge, men i mars 2022 ble det bekreftet at han sa fra seg stillingen på grunn av en forlengelse i NATO.

FORLENGER: Ifølge tysk avis, skal Jens Stoltenberg bli i NATO frem til våren 2024, Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
FORLENGER: Ifølge tysk avis, skal Jens Stoltenberg bli i NATO frem til våren 2024, Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Forlengelsen som generalsekretær skjedde som følge av krigen i Ukraina. Stoltenberg skulle da bli værende i NATO frem til 30. september 2023.

Nå skal han ifølge den tyske avisen altså bli forlenget ytterligere.

Det er ennå ikke bestemt hvem som skal ta over som generalsekretær etter Stoltenberg.

– Klar for å komme hjem til Norge

Under et intervju med TV 2 i oktober 2022, var Stoltenberg tydelig på at han neppe ville bli værende som generalsekretær noe lengre enn det som først ble avtalt

Flere kilder i NATO sa den gang til TV 2 at det var sannsynlig at han kom til å sitte fram til 2024. Da feirer NATO 75-årsjubileum.

– Jeg har en plan og det er å sitte her til neste høst og så komme hjem til Norge. Jeg er klar for å komme hjem til Norge. Jeg har hatt veldig viktige og meningsfylte år i NATO, men avtalen er at jeg skal være hjemme neste høst, sa Stoltenberg til TV 2 i oktober 2022.

Spekulasjon om ny toppjobb

Under World Economic Forum var det stor spekulasjon om Stoltenbergs muligheter til en ny topp-jobb.

USA skal være villig til å strekke seg langt for å få Stoltenberg til å overta enten som toppsjef i Verdensbanken eller i Det internasjonale Pengefondet (IMF).

– Ukraina får antageligvis flere våpen denne uken

Under et intervju med TV 2 i januar, ville ikke Stoltenberg gå inn i disse opplysningene.

– Jeg er opptatt av den jobben jeg gjør nå. Det er en alvorlig jobb i en alvorlig situasjon for Europa. Jeg har faktisk ikke tenkt så mye på det som skjer etterpå.