Nato skal ha over 300.000 soldater i reaksjonsstyrkene

Nato skal gjøre sin største overhaling av organisasjonens forsvarsevne siden den kalde krigen, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Nato gjør en overhaling av organisasjonens forsvarsevne. Blant annet skal forsvarsalliansen nå bygge opp antallet soldater i reaksjonsstyrken til godt over 300.000, sa Stoltenberg under en pressebrifing mandag.

Dette skal utrettes gjennom å blant annet ha styrker i beredskap som oppholder seg i eget hjemland, men som hyppig skal ha øvelser i landene de skal sends til i krigstid.

Nato skal også øke mengden utstyr som er forhåndsplassert på østflanken.

Natos reaksjonsstyrke NRF besto i utgangspunktet av rundt 40.000 soldater som er i stand til å utplasseres på kort varsel.

Under pressebrief mandag opplyser Stoltenberg også at svenske, finske og tyrkiske representanter møtes i Brussel mandag.

Det skjer i forkant av møtet mellom Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinistö og Sveriges statsminister Magdalena Andersson på sidelinjen av Nato-toppmøtet i Madrid tirsdag.

– Formålet er å gjøre fremskritt i spørsmålet om medlemskap for Finland og Sverige. Jeg vil ikke gi noen løfter, men forsikrer om at vi jobber aktivt for å sikre fremskritt, sa Stoltenberg på sin pressekonferanse mandag.

Foran dette møtet holdes det altså et forberedende møte mellom representanter fra de involverte landene i Brussel.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2