FORSVAR: Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato ønsker de ekstra styrkene velkommen. Foto: Tom Rune Orset / TV 2
FORSVAR: Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato ønsker de ekstra styrkene velkommen. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Nato ruster ytterligere opp – sender flere skip og jagerfly til Øst-Europa

En rekke Nato-land har sendt ytterligere styrker til Øst-Europa de siste dagene, særlig i form av krigsskip og ekstra jagerfly.

Det dreier seg blant annet om skip og fly fra Danmark, Spania og Nederland, skriver Nato i en pressemelding.

I tillegg setter Nederland soldater og skip i beredskap for å slutte seg til Nato-styrker, mens Frankrike har uttrykt at de er klare for å sende soldater til Romania, og USA vurderer å sende ekstra styrker til Øst-Europa. De ekstra Nato-styrkene utplasseres i Litauen, Østersjøen, Svartehavet, Romania og Bulgaria.

– Jeg ønsker velkommen at allierte bidrar med ekstra styrker i Nato. Nato vil fortsette å ta alle nødvendige grep for å beskytte og forsvare alle våre allierte, deriblant ved å styrke den østlige delen av alliansen. Vi vil alltid svare på alt som svekker vår sikkerhet, blant annet ved å styrke vårt kollektive forsvar, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Situasjonen i Øst-Europa er for øyeblikket svært spent i forbindelse med at Russland bygger opp sine styrker rundt Ukraina. Særlig landene i Baltikum har bedt om forsterkninger.

– Vi er i ferd med å nå et punkt der den stadige russiske og hviterussiske styrkeoppbyggingen i Europa må bli møtt av grep fra Nato, skriver Latvias utenrikminister Edgar Rinkevics på Twitter.

Nato styrket tilstedeværelsen sin i Baltikum allerede i 2014, etter at Russland annekterte Krim.

Samtidig forbereder Nato et forslag om videre samtaler med Russland. Foreløpig har samtalene strandet på en liste med krav fra Kreml, som blant annet innebærer at Nato ikke tillater Ukraina å slutte seg til alliansen, og trapper ned tilstedeværet i Øst-Europa.

Kreml peker på Nato

Russlands regjering mener risikoen for en ukrainsk offensiv i Donbass-regionen er svært høy, og anklager Vesten for å bidra til økt spenning i regionen.

Det er Kremls talsperson Dmitrij Peskov som sier USA og Nato øker spenningen gjennom "informasjonshysteri" og konkrete handlinger. Uttalelsen kommer etter at Nato fredag uttalte at de øker sin tilstedeværelse i Øst-Europa.

Han legger til at Russland mener risikoen for en ukrainsk offensiv i utbryterregionene Donetsk og Luhansk lengst øst i landet er svært høy.

(©NTB)