Mulige russiske raketter ved finsk grense: – Viser i så fall hvorfor de vil inn i Nato
Det har kommet meldinger om at Russland flytter Iskander-raketter nær grensa til Finland. Ikke overraskende, sier norsk forsvarsekspert.

Ifølge Faktisk.no viser videoer som er lagt ut i sosiale medier, det som kan være en kolonne med militærkjøretøy som frakter raketter mot Vyborg nær grensa til Finland. Myndighetene i Moskva har avvist dette.
Lokalisert i retning Finland
Faktisk skriver at de ikke kan verifisere når videoen er tatt opp, men har lokalisert den til å være tatt opp langs motorveien E18. Kjøretøyene kjører i retning Finland og er rundt 127 kilometer sør for den finske grensen.
Her er videoen, som altså ikke er verifisert fra uavhengig hold:
К границе с Финляндией осуществляют переброску военной техники
— Zönöv (@zonov_sl) May 17, 2022
Автор утверждает, что на опубликованных им кадрах — семь «Искандеров», которые были замечены на трассе в Выборгском районе Ленобласти. По словам мужчины, они якобы двигались в сторону российско-финской границы. pic.twitter.com/NXBx3f8sY1
Det finske forsvaret har ikke besvart NTBs henvendelser om saken.
På Telegram skrives det at rakettene plasseres ut som et svar på Finlands Nato-søknad. Det er i så fall ikke overraskende, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, hovedlærer på Stabsskolen, til NTB.
– Det er en av flere måter Russland kan forventes å reagere på. Vi kan forvente et spekter av reaksjoner, sier Karlsen.
– Signaliserer misnøye
Han ramser opp en liste over mulige russiske reaksjoner: Krass politisk retorikk, aksjoner i sosiale medier og påvirkningsoperasjoner, cyberangrep, krenkelse av luftrom og territorialfarvann og nettopp militære styrkedemonstrasjoner.
– Nå har de ikke så mye styrker til overs som de har rom for å plassere langs finskegrensa eller i Kaliningrad. Utplassering av Iskander er en forventet måte å signalisere misnøye på, sier Karlsen.
Iskander-systemene har en rekkevidde på 500 kilometer og mer. De kan utstyres både med atomstridshoder og konvensjonelle våpen.
– Det er utvilsomt en styrkedemonstrasjon og en demonstrasjon av misnøye, sier Karlsen.
Norge følger med
– Uansett hva Russland velger å reagere med eller true med, vil det ikke ha noen innflytelse på finsk politikk. Tvert imot vil det bare bekrefte at Nato-søknaden var riktig valg å ta, sier Karlsen.
Han sier at det er Russlands aggressive atferd over mange år som har ført Finland og Sverige nærmere Nato. Krigen i Ukraina ble til slutt utløsende.
– Det norske forsvaret har vært i beredskap for å få kontroll på situasjonen i våre nærområder siden dette begynte å bygge seg opp i november og desember. Førstelinjen er å følge med på det som skjer i våre nærområder, sier Karlsen.