Møte i Sikkerhetsrådet om Kakhovka-demningen: – En terrorhandling

Ukrainas FN-ambassadør sier at ødeleggelsen av demningen i Sør-Ukraina har ført til den største menneskeskapte katastrofen i Europa.

Reaksjonene fra omverden har ikke latt vente på seg etter at Kakhovka-demningen ble ødelagt Foto: Planets Labs / NTB
Reaksjonene fra omverden har ikke latt vente på seg etter at Kakhovka-demningen ble ødelagt Foto: Planets Labs / NTB

USAs viseambassadør til FN sa natt til onsdag norsk tid at det er uklart hvem som har skylden for demningskollapsen i Sør-Ukraina.

Hva som forårsaket kollapsen natt til tirsdag, er ennå ikke fastslått. Store områder i Kherson fylke er oversvømt, og rundt 17.000 mennesker er evakuert.

Ukraina og Russland anklager hverandre for å stå bak ødeleggelsene.

– Masseødeleggelse

I det hasteinnkalte møtet i FNs sikkerhetsråd sent tirsdag kveld drøftet rådsmedlemmene situasjonen rundt den ødelagte Kakhovka-demningen i Sør-Ukraina.

Ukrainas ambassadør til FN, Sergij Kyslytsya, under møtet i FNs sikkerhetsråd. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB
Ukrainas ambassadør til FN, Sergij Kyslytsya, under møtet i FNs sikkerhetsråd. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB

– Min delegasjon la inn et ønske om dette hastemøtet i Sikkerhetsrådet, etter at Putins regime har detonert en bombe med masseødeleggelse av miljøet, som har ført til den største menneskeskapte katastrofen i Europa, sier Ukrainas FN-ambassadør Sergij Kyslytsya til Sikkerhetsrådet tirsdag kveld.

Den ukrainske delegaten legger ikke skjul på at de mener Russland står bak ugjerningen i Kherson.

– Dette er en terrorhandling mot kritisk ukrainsk infrastruktur, som har et mål om å føre til flest mulige sivile dødsfall og skape så mye ødeleggelser som mulig.

Skylder på Ukraina

Russlands representant i sikkerhetsrådet, Vassily Nebenzia, mener påstandene om at Russlands skal stå bak sprengningen av demmingen «stinker schizofreni», og legger skylden på Ukraina.

Han mener de ukrainske styrkene tidligere har sagt at de vil sprenge dammen dersom det skulle bli nødvendig.

NEKTER: Russland hevder det er Ukraina selv som står bak ødeleggelsene på demningen. Foto: Mary Altaffer / AP
NEKTER: Russland hevder det er Ukraina selv som står bak ødeleggelsene på demningen. Foto: Mary Altaffer / AP

Russeren viser til et sitat fra den ukrainske generalmajoren Andriy Kovalchuk, publisert i avisen Washington Post desember 2022.

Der uttaler generalmajoren at ukrainerne tidligere har gjennomført et testangrep med et HIMARS-rakettartillerisystem mot en av flomportene ved den samme demningen.

«De lagde tre hull i metallet for å se om vannstanden i Dnepr-elven kunne heves nok til å hindre at russerne kunne krysse elven, uten å oversvømme nærliggende landsbyer. Testen var vellykket», sa generalmajor Kovalchuk til avisen den gang.

Den ukrainske generalmajoren la til at et slikt tiltak ville vært siste utvei.

– Godt planlagt

Tirsdag har det florert motstridende påstander om hva som faktisk har skjedd ved demningen.

Bakgrunnen for angrepet er, ifølge Ukrainas FN-ambassadør Sergij Kyslytsya, at russiske myndigheter innser at de okkuperte områdene i Ukraina ikke tilhører Russland og at de ikke klarer å holde på områdene lenger.

– Propaganda vist på russisk TV i utenrikssaker, indikerer at dette var godt planlagt på forhånd.

Kyslytsya refererer til et brev fra Vladimir Putin som skal ha sirkulert allerede i oktober i fjor, som han mener er ett av elementene i Russlands strategi.

– De russiske uttalelsene i dag har derfor vært forutsigbare og svikefulle. Vi har observert de samme teknikkene, med å skylde på offeret for sine egne kriminelle handlinger.

Den ukrainske delegaten hevder at Russland desperat benekter krigsforbrytelser begått både i Mariupol, Butsja, Izium, og Zaporizjzja, og sier det derfor er liten sjanse for at de derfor vil innrømme dagens angrep på demningen.