Mot seier for Kongresspartiet i India

Det regjerende Kongresspartiet og dets allierte har tatt en klar ledelse i opptellingen etter valget på ny nasjonalforsamling i India. Partiet har allerede begynt å feire det talsmenn mener er en klar valgseier.

Valgalliansen UPA med Kongresspartiet i spissen ligger an til å få over 200 av de 543 plassene i nasjonalforsamlingen andrekammer eller «underhus» Lok Sabha, viste prognoser lørdag morgen. Hindunasjonalistiske BJP og deres støttespillere lå an til rundt 135 plasser.

– Sammen med våre alliansepartnere vil vi få et klart flertall, sa Kongresspartiets talsmann Kapil Sibal.

– Prognosene tyder på at Kongresspartiet ikke bare blir største parti, men har en betryggende ledelse, tilføyde kommentatoren Vinod Mehta.

Tilhengere av Kongresspartiet sendte opp fyrverkeri og marsjerte gjennom gatene i New Delhi under store plakater med bilder av partiets ledere, da prognosene ble kjent. Politiske observatører spådde flere dager med politisk hestehandel før en ny regjering er på plass.

Valget på ny nasjonalforsamling i landet som kalles verdens største demokrati pågikk i rundt en måned fram til onsdag denne uken. Om lag 714 millioner velgere hadde stemmerett, og frammøtet ser ut til å ha vært på omkring 60 prosent. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2