Mot høyredreining i Bulgaria

Bulgarske velgere er lei av vedvarende korrupsjon og en stadig forverret økonomi. Mye tyder på at den sosialistdominerte regjeringen ikke får fornyet tillit, og at et mer høyreorientert parti vinner søndagens valg.

Ingen regjering i Bulgaria har klart å beholde makten i det påfølgende valget i løpet av de 19 årene som er gått siden kommunismens sammenbrudd. Dersom høyresiden vinner denne gangen, vil denne trenden fortsette. Mye av årsaken til det er blant annet at alle regjeringene har måttet gjennomføre tøffe reformer.

Meningsmålingene tyder på at statsminister Sergej Stanisjev må betale prisen for at hans korrupsjonsrammede regjering ikke har klart å få skikk på landets økonomi, som er hardt rammet av den globale finanskrisen.

Favoritt til å overta makten er sentrum-høyre-partiet til Sofias borgermester Boiko Borisov, men det er uklart om han eventuelt må gå i koalisjon med et annet parti for å danne regjering. Hans parti ser ut til å ha styrket sin oppslutning ved å love å fengsle korrupte tjenestemenn og kriminelle ledere.

Stanisjev ber på sin side velgerne gi ham fornyet tillit til å iverksette reformer, og han hevder å ha bidratt til økonomisk stabilitet og høyere lønninger i Bulgaria.

Men til tross for EU-medlemskapet har Stanisjevs regjering fått skylden for at ikke levestandarden til bulgarere flest er blitt noe bedre. Bulgaria er fattigst av EUs 27 medlemsland. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2