MASSEDEMONSTRASJON: Det var en rekke demonstrasjoner på Island etter at økonomien kollapset og landets valuta tapte halvparten av verdien.  (Foto: HALLDOR KOLBEINS/AFP)
MASSEDEMONSTRASJON: Det var en rekke demonstrasjoner på Island etter at økonomien kollapset og landets valuta tapte halvparten av verdien. (Foto: HALLDOR KOLBEINS/AFP)

Milde straffer for islandske demonstranter

Fire av de ni demonstrantene som sto tiltalt for å ha stormet det islandske Alltinget i 2008, er dømt til betingede fengselsstraffer.

Til sammen 31 personer stormet Alltinget i desember 2008 under de omfattende demonstrasjonene på sagaøya i forbindelse med den økonomiske krisen i landet da Islands tre største banker gikk konkurs.

Klarte ikke identifisere demonstrantene

Kun ni personer ble pågrepet fordi politiet ikke klarte å identifisere resten ut fra overvåkingsbildene.

De ni ble tiltalt for angrep på nasjonalforsamlingen og på regjeringen, for krenkelser og for å ha forstyrret ro og orden. De risikerte lange fengselsstraffer dersom de ble kjent skyldig på alle punkter.

LES OGSÅ: Øynasjon i krise

Fem frifunnet

Men onsdag falt dommen, og de tiltalte kunne puste lettet ut. Fem ble frifunnet på alle punkter, mens de fire andre ble frifunnet for de mest alvorlige tiltalepunktene.

Strengest straff til franskmann

Den strengeste straffen fikk en 22 år gammel franskmann bosatt på Island.

Han fikk fire måneders betinget fengsel for å ha angrepet to av vaktene i nasjonalforsamlingen og for å ha bitt to politimenn.

En annen aktivist fikk 60 dagers betinget fengsel, mens to andre fikk 100.000 islandske kroner, tilsvarende 5.000 norske kroner, hver i bot.

De fire er også dømt til å betale saksomkostningene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2