HYLLER MESHAAL: En palestinsk jente i rullestol med bilde av den hjemvendte eksillederen Khaled Meshaal. (Foto: SUHAIB SALEM/Reuters)
HYLLER MESHAAL: En palestinsk jente i rullestol med bilde av den hjemvendte eksillederen Khaled Meshaal. (Foto: SUHAIB SALEM/Reuters)

Meshaal: – Hamas vil aldri anerkjenne Israel

Palestinere på Gazastripen strømmet til sentrum av Gaza by da Hamas skulle feire sitt 25-årsjubileum lørdag.

Hovedtaler er bevegelsens politiske leder Khaled Meshaal, som fredag ankom det palestinske området for første gang. Han sa fra talerstolen at Hamas aldri vil anerkjenne Israel.

Den islamistiske bevegelsen går ikke bort fra sitt krav på all jord som i dag er israelsk område, sier dens politiske leder Khaled Meshaal.

Meshaal, som er på sitt første besøk på Gazastripen noensinne, sa lørdag at det ikke kommer på tale å gi Israel noen innrømmelser. Han lovet samtidig å sette fri alle palestinske fanger som i dag sitter i israelske fengsler.

– Palestina er vårt, fra elven (Jordan) til havet og fra sør til nord. Vi kommer aldri til å gå avkall på en eneste tomme av dette landet, sa Meshaal til jubel fra en stor menneskemengde som hadde samlet seg for å høre ham tale.

Titusener av palestinere, de fleste kvinner, hadde samlet seg ved Al-Qatiba-komplekset vest i Gaza by der feiringen av Hamas' 25-årsjubileum fant sted. Arrangementet var strengt bevoktet av maskerte medlemmer av bevegelsens militære fløy.

Ifølge en talsmann for Hamas var minst 3.000 personer fra arabiske og muslimske land kommet til Gazastripen i løpet av de siste dagene for å delta i markeringen. Bevegelsen ventet at over 200.000 mennesker ville møte fram.

Khaled Meshaal var kompromissløs og til dels truende da han snakket om de flere tusen palestinerne som fortsatt sitter i israelsk fangenskap. Han antydet at militante islamister kan komme til å kidnappe israelske soldater for å presse fram frigivelse av fanger. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2