Merkel formelt gjenvalgt som tysk statsminister

Angela Merkel er formelt gjenvalgt som statsminister i Tyskland. Hennes høyreorienterte regjering kan dermed ta fatt på sitt arbeid, der styrking av den tyske økonomien blir en hovedoppgave.

Merkel fikk 323 av 612 stemmer da Forbundsdagen i Berlin onsdag voterte over hennes kandidatur. Hun hadde ingen motkandidat, men 285 representanter stemte mot henne, og fire avholdt seg fra å stemme.

De konservative søsterpartiene CDU/CSU og deres høyreliberale allierte FDP har til sammen 332 plasser i nasjonalforsamlingen som ble valgt 27. september. Ni av regjeringspartienes representanter stemte med andre ord ikke for Merkel.

Köhler skulle også utnevne medlemmene av Merkels nye regjering. Visestatsminister og utenriksminister blir FDPs partileder Guido Westerwelle, og Westerwelles partifelle Rainer Brüderle overtar den viktige posten som økonomi- og arbeidsminister.

I Tyskland har økonomiministeren et overordnet ansvar for den økonomiske politikken, mens finansministeren tar seg av spesialfelter som budsjett- og skattepolitikk. Ny finansminister er den politiske ringreven Wolfgang Schäuble fra Merkels parti CDU. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2