Mener Trump snubler i egne bein

Sjansen for at Donald Trump havner i fengsel, ble nettopp vesentlig større. Det er konklusjonen hos flere juridiske eksperter.

HANDLET PÅ EGET INITIATIV: Donald Trump sier i et intervju at det var ham selv som tok initiativ til å få valgresultatene fra 2020 omgjort, ikke advokatene hans. Foto: Anna Moneymaker / Getty Images / AFP / NTB
HANDLET PÅ EGET INITIATIV: Donald Trump sier i et intervju at det var ham selv som tok initiativ til å få valgresultatene fra 2020 omgjort, ikke advokatene hans. Foto: Anna Moneymaker / Getty Images / AFP / NTB

– Jeg ser ikke at han har et forsvar igjen, sier TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen.

Bergesen snakker om Trump-tiltalen fra spesialetterforsker Jack Smith, som anklager Trump for å ha forsøkt å omgjøre valgresultatet i 2020 med ulovlige metoder.

– Donald Trumps forsvar har vært én enkelt ting: «Jeg stolte på rådene fra mine advokater. Jeg hadde ikke kriminelle intensjoner. Det er advokatene mine som sa at jeg burde gjøre dette», sier Neal Katyal til MSNBC.

Det forsvaret er nå lagt i ruiner, mener Katyal. Han er jurist og tidligere var den fjerde høyeste på rangstigen i Justisdepartementet.

Handlet på eget initiativ

Årsaken er Donald Trumps intervju med «Meet the Press» på NBC søndag. Der avfeide Trump fullstendig at han handlet etter råd fra advokatene sine da han forsøkte å få valgresultatet omgjort.

«Hvorfor lyttet du til de eksterne advokatene dine? Du har sagt at de hadde ville teorier. Var det fordi de sa det du ønsket å høre?» spør programleder Kristen Welker.

«Vet du hvem jeg lytter til? Meg selv. Jeg så hva som skjedde. Jeg så det valget og jeg mente at valget var over klokken 22», svarer Trump.

– Hun spilte på egoet hans og fikk ham til å si at «Nei, jeg gjorde alt alene». Hvis jeg var Jack Smith nå, ville jeg tenkt «Takk! Det var det jeg trodde», sier Katyal.

– Jeg tror dette gjør saken mot Trump mye enklere, legger han til.

Bergesen beskriver Trump-intervjuet som ren galskap.

– Ingen av svarene han gir, er mulige å fremføre i retten. Hvis noen trodde at han hadde brukt tiden sin til å finpusse på et forsvar, så har han åpenbart ikke gjort det, sier Bergesen.

«To-i-én»

Andrew Weissmann, tidligere sjefjurist i FBI, påpeker at Trump i intervjuet med Welker også snublet da han uttalte seg om en annen detalj som kan bli fellende for ham i retten.

På selve valgkvelden i 2020 var det ventet at Trump ville ta ledelsen mot Joe Biden tidlig, fordi forhåndsstemmene telles til slutt. Disse favoriserer normalt Demokratene, og før dette valget hadde også Trump i månedsvis uttalt seg negativt om forhåndsstemming.

Det var også dette som skjedde – den sittende presidenten, altså Trump, tok ledelsen, men mistet den etter hvert som resultatene fra forhåndsstemmene tikket inn.

– Trump sa «Slutt å telle stemmer». Det er et lovbrudd. Han sa det den gang og nå sa han det også i dette intervjuet med NBC. Det er ikke lov, sier Weissmann til MSNBC.

– Så dette var en to-i-én (i innrømmelser, red.anm.), at han ikke gjorde dette etter råd fra advokatene og at han ba om at man stanset å telle stemmene til det amerikanske folk, forklarer Weissmann.

Trumps kalender fremover:

27. september: Republikanerne holder debatt nummer to i primærvalget. Trump har sagt at han ikke vil delta. Han stilte heller ikke på den første.

2. oktober: Det sivile søksmålet fra statsadvokat Letitia James mot Donald Trump i delstaten New York starter. James ber retten bøtelegge Trump, hans sønner og Trump Organization 250 millioner dollar for bedrageri.

23. oktober: Rettssaken starter mot to av Trumps medtiltalte i Georgia, nemlig Sidney Powell og Kenneth Cheseboro, for ulovlig innblanding i 2020-valget.

15. januar: Iowa blir første delstat som velger kandidat i Republikanernes primærvalg med sitt nominasjonsmøte denne dagen.

15. januar: Den nye rettssaken til E. Jean Carroll starter. Trump er saksøkt for ærekrenkelser. Han ble dømt i forrige søksmål fra Carroll. Denne rettssaken omhandler Trumps uttalelser etter det nederlaget.

29. januar: En såkalt «class action»-sak mot Trump starter på Manhattan, altså et massesøksmål, hvor Trump og selskapet hans er anklaget for ulovlig pyramidespill.

4. mars: Startskudd for den føderale rettssaken mot Trump for ulovlige forsøk på å omgjøre valgresultatet.

5. mars: Super-tirsdag. Denne dagen holder 15 delstater sine primærvalg.

25. mars: Startskudd for hysjpenge-rettssaken mot Donald Trump i New York City.

20. mai: Startdato for den føderale rettssaken mot Trump for håndteringen hans av hemmeligstemplede dokumenter.

4. juni: Siste dato for primærvalgene.

15.-18. juli: Republikanernes landsmøte i Milwaukee, der partiets presidentkandidat formelt blir kunngjort.

5. november: Presidentvalg i USA.

Dato ikke fastsatt: Rettssaken mot Trump i delstaten Georgia.

Åpenbart fornøyd selv

TV 2s USA-ekspert mener at Trump taler til «folkets domstol» og spør om den tidligere presidenten sliter med å begripe at han også står overfor en juridisk domstol i fire saker.

– Han deler jo til og med intervjuet i sosiale medier selv. Han er åpenbart fornøyd med det, sier Bergesen.

Han ser bare én utvei for Trump nå:

– Det virker som at han satser på at rettssakene ikke blir avsluttet før han blir president og at han kan benåde seg selv. Han satser på alt på at han blir valgt, avslutter Bergesen.