Mener dette er fremtidens øl

Et tysk bryggeri har stor tro på nyvinningen sin: Ølpulver.

ØL: Bryggerisjef Stefan Fritsche smaker på ølen som er laget av ølpulver. Bryggeriet Klosterbrauerei i Tyskland har forsket på muligheten for å produsere øl på en ny måte i flere år. Foto: REUTERS/Matthias Rietschel
ØL: Bryggerisjef Stefan Fritsche smaker på ølen som er laget av ølpulver. Bryggeriet Klosterbrauerei i Tyskland har forsket på muligheten for å produsere øl på en ny måte i flere år. Foto: REUTERS/Matthias Rietschel

Bryggeriet Klosterbrauerei Neuzelle hevder interessen for oppfinnelsen er enorm fra hele verden.

– Vi har funnet opp et helt nytt produkt. Dette er verdens første ølpulver, sier Stefan Fritsche, til Reuters. Han er daglig leder i Klosterbrauere-bryggeriet i Neuzelle i Tyskland.

Ølpulveret skal gi fullverdig øl - dog foreløpig kun alkoholfri - ved å blande et par skjeer pulver med vann.

– Vi lager den komplette øl-opplevelsen. Vi får fram skummet og den ekte pilssmaken. Vi kan også lage lager og mørkt øl. Mulighetene er endeløse, sier Fritsche.

Produktet er imidlertid ikke ferdigutviklet. Planen er å også tilføre alkohol og karbondioksid i pulveret.

– Det er fascinerende at vi har lykkes så langt, sier han. Nå ønsker bryggeriet partnere som kan hjelpe til med å utvikle produktet. Fritsche mener de skal ha ølpulveret klart for markedet mot slutten av 2023.

ENERGIKREVENDE: Frakt av ferdige ølflasker og -kagger er energikrevende. Bryggeriet mener øl i pulverform kan være løsningen på produsentenes logistikkutfordringer. Foto: REUTERS/Matthias Rietschel
ENERGIKREVENDE: Frakt av ferdige ølflasker og -kagger er energikrevende. Bryggeriet mener øl i pulverform kan være løsningen på produsentenes logistikkutfordringer. Foto: REUTERS/Matthias Rietschel

– Det er som vi har åpnet en «Pandoras eske». Alle vil være med, og jeg klarer ikke svare på alle henvendelsene, sier Fritsche som ser for seg en gigantfabrikk et sted i Tyskland.

Oppfinnelsen kan først og fremst kutte i CO2-regnskapet til verdens bryggerier. Globalt kan det utgjøre store mengder kutt i utslipp.

Brewer Peik Schauermann works with beer powder in a laboratory of the brewery Klosterbrauerei in Neuzelle, Germany, March 20, 2023. REUTERS/Matthias Rietschel Foto: MATTHIAS RIETSCHEL
Brewer Peik Schauermann works with beer powder in a laboratory of the brewery Klosterbrauerei in Neuzelle, Germany, March 20, 2023. REUTERS/Matthias Rietschel Foto: MATTHIAS RIETSCHEL
Brewer Peik Schauermann works with beer powder in a laboratory of the brewery Klosterbrauerei in Neuzelle, Germany, March 20, 2023. REUTERS/Matthias Rietschel Foto: MATTHIAS RIETSCHEL
Glasses with beer made from a beer power stand on a table in a laboratory of the brewery Klosterbrauerei in Neuzelle, Germany, March 20, 2023. REUTERS/Matthias Rietschel Foto: MATTHIAS RIETSCHEL
Brewers Stefan Fritsche and Peik Schauermann taste beer made from a beer powder in a laboratory of the brewery Klosterbrauerei in Neuzelle, Germany, March 20, 2023. REUTERS/Matthias Rietschel Foto: MATTHIAS RIETSCHEL
MIKSER ØL: Ølbrykker Peik Schauermann demonstrerer ølpulveret i laboratoriet til Klosterbrauerei bryggeri i Neuzelle, Tyskland. REUTERS/Matthias Rietschel

– Man slipper logistikken med å frakte flasker, bokser og kanner internasjonalt. Det reduserer vekt og drivstoffbruk.

I første omgang ser produsenten for seg at ølpulver kan distribueres til bryggerier som bruker det til å fylle ferdig øl på flasker og bokser.

Men de utelukker ikke at det på sikt også kan selges direkte til konsumentene, skriver Reuters.