Krigen mellom Hamas og Israel:

Meldinger om kraftige kamper i Gaza

Kampene mellom Hamas og Israel på Gazastripen fortsetter etter at våpenhvilen brøt sammen. Lørdag morgen meldes det om kraftige sammenstøt flere steder.

ANGREP: Røyken stiger etter et israelsk luftangrep mot Gaza lørdag. Foto: Alexander Ermochenko
ANGREP: Røyken stiger etter et israelsk luftangrep mot Gaza lørdag. Foto: Alexander Ermochenko

Etter sju dager med med våpenhvile faller det på nytt bomber over Gazastripen.

Tidlig lørdag morgen sier talsmann Jonathan Conricus for Det israelske forsvaret (IDF) at militære mål tilhørende Hamas er under angrep.

Samtidig melder israelske medier om kraftige kamper på bakken i Khan Younis-området sør i Gaza. Årsaken etterretnings­opplysninger om at personer i Hamas-ledelsen skal oppholde seg der.

Ifølge Times of Israel pågår det også i Gaza by og nord på Gazastripen.

Anklager hverandre

Fredag brøt våpenhvilen mellom Israel og Hamas sammen. Partene skylder på hverandre for at kampene nå er gjenopptatt.

Israel og Hamas skylder på hverandre for årsaken til at våpenhvilen brøt sammen og kampene ble gjenopptatt fredag.

Israel anklager Hamas for å ha nektet å løslate alle de kvinnelige gislene som gruppen holder på Gazastripen.

En palestinsk tjenesteperson sier at kollapsen av avtalen skjedde over uenighet om løslatelse av kvinnelige israelske soldater.

Slapp flygeblader

Innbyggere på Gazastripen sier at IDF slapp flygeblad over Khan Younis. I flygebladene advarer IDF om at området er farlig, og oppfordrer folk til å flytte seg videre sør til Rafah.

Tidligere på natten publiserte IDF et kart der Gazastripen er delt inn i hundrevis av små soner.

IDF kan bruke kartet til å be folk i spesifikke områder om å forflytte seg når IDFs bakkeoffensiv utvider seg sørover, i stedet for å kreve masseevakueringer, slik Israel gjorde nord på Gazastripen, skriver Times of Israel.

– IDFs operasjoner er rettet mot terrororganisasjoner, samtidig som vi gjør alt vi kan for å skille mellom sivile og terrorister, står det i en melding fra IDF til Gazas innbyggere.

– Gazas innbyggere er ikke fiendene våre. Av denne grunn, per lørdag morgen, gjennomfører IDF kontrollerte og spesifikke evakueringer av Gazas innbyggere for å kunne forflytte dem i så stor grad som mulig fra områder der det er kamphandlinger, står det i meldingen til palestinerne.

Forhandlinger fortsetter

Israel har sverget å utrydde Hamas etter at islamistbevegelsen angrep Israel 7. oktober. Israel har opplyst at 1200 personer ble drept og 240 tatt som gisler.

Hamas, som har kontrollert Gazastripen siden 2007, hevder at over 15000 personer er drept der siden 7. oktober som følge av israelske angrep.

Qatar, som sammen med Egypt og USA mekler mellom partene, sier det fortsatt pågår forhandlinger mellom Israel og Hamas om gjenopptakelse av våpenhvilen, men at angrepene som startet opp igjen fredag, har komplisert samtalene.

RØYK: Palestinere ser røyken etter et israelsk luftangrep i Khan Younis i Gaza fredag 1. desember. Foto: AP Photo/Fatima Shbair
RØYK: Palestinere ser røyken etter et israelsk luftangrep i Khan Younis i Gaza fredag 1. desember. Foto: AP Photo/Fatima Shbair

Forhandle og krige samtidig

En israelsk embetsperson i Washington sier at det er av «svært høy prioritet» for landet å få løslatt så mange gisler som mulig.

– Og for å få det til, under inngåtte betingelser, er Israel villig til å gå med på ytterligere pauser i kampene, sier embetspersonen, og legger til:

– Vi kan forhandle mens vi fortsatt kriger.

USA har lagt skylden på Hamas for at kampene startet opp igjen fredag. Hamas var ikke i stand til å legge fram en ny liste med gisler som kunne løslates, hevder USA.

Forsvarsminister Lloyd Austin sier at Washington arbeider diplomatisk for å gjenopprette våpenhvilen.

– Vi skal fortsette å samarbeide med Israel, Egypt og Qatar om gjeninnføring av kamppausen, sa han fredag.

Skyte- og rakettangrep

Den midlertidige våpenhvilen skulle opprinnelig vare i fire døgn. Den ble senere forlenget med to døgn, til torsdag morgen.

Natt til torsdag uttalte IDF at krigen kom til å bli gjenopptatt hvis forhandlingene ikke førte fram. Senere samme natt ga Hamas' væpnede fløy Qassam-brigadene sine krigere ordre om å være i kampberedskap dersom våpenhvilen ikke kom til å bli forlenget.

Et kvarter før fristens utløp ble avtalen utvidet med ett ekstra døgn, til fredag morgen.

Torsdag morgen ble Jerusalem rammet av et skyteangrep. To menn skjøt mot folk som ventet på bussen i den vestlige utkanten av Jerusalem. En 24 år gammel kvinne ble drept på stedet. En 73 år gammel rabbiner og en 67 år gammel kvinne døde senere av skadene de fikk. Seks personer ble såret.

Gjerningspersonene ble skutt på stedet. Hamas påtok seg ansvar for angrepet.

Forhandlingene mellom partene om en mulig forlengelse av våpenhvilen fortsatte likevel. Men da våpenhvilen var inne i sin siste time fredag morgen ble den bekreftet avbrutt.

Det skjedde etter at flyalarmen gikk i Israel. Israelsk luftvern skjøt ned en rakett som ble skutt mot landet fra Gazastripen. Kort tid etter gjenopptok Israel kampene