En skadet demonstrant får hjelp under demonstrasjonene i Guinea mandag. (Foto: REUTERS TV/REUTERS)
En skadet demonstrant får hjelp under demonstrasjonene i Guinea mandag. (Foto: REUTERS TV/REUTERS)

Massive protester mot grusomhetene i Guinea

Soldater i alkoholrus dreper og terroriserer landets innbyggere, forteller øyenvitner.

Verdenssamfunnet fordømmer militærjuntaen i Guinea for angrepene på politiske motstandere.

– Soldater dreper, plyndrer og voldtar

Nærmere 160 mennesker er drept i sammenstøtene de siste dagene, og over 1.250 er skadd, ifølge en lokal menneskerettsorganisasjon.

Uroen fortsatte tirsdag, da en tenåring skal ha blitt drept av soldater i nye sammenstøt i hovedstaden Conakry.

Øyenvitner forteller at soldatene i byen plyndrer butikker, slår folk, voldtar og begår andre overgrep.

– Vi så soldater skyte mot ryggen til ungdommer som løp. Én ble truffet og falt, forteller en innbygger i byen til nyhetsbyrået AFP.

Den amerikanske menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) opplyser at øyenvitner har fortalt at sikkerhetsstyrkene mandag kledde av flere kvinnelige demonstranter og voldtok dem i gatene. Et annet øyenvitne forteller at soldatene brukte kniv og bajonetter mot demonstrantene.

– Skjuler likene

Partiet Unionen av republikanske styrker, som tilhører opposisjonen, hevder at soldater har fjernet noen av de drepte fra gatene i Conakry, trolig for å holde det virkelige dødstallet skjult for omverdenen.

Opposisjonspolitikeren Mutarr Diallo sier at han selv så soldater voldta kvinner med rifleløp under mandagens protestaksjoner. Diallo ble arrestert under protestene, men satt fri tirsdag morgen.

Mandag samlet mange tusen mennesker seg utenfor et stadion i Conakry for å protestere mot juntastyret. Demonstrantene ble møtt av et massivt oppbud av sikkerhetsstyrker.

Soldater ute av kontroll

Camara hevder imidlertid at han ikke har kontroll over soldatene som har begått ugjerningene.

– De soldatene som har begått disse grusomhetene er ukontrollerbare elementer i hæren. Selv jeg, statslederen, er ikke i stand til å kontrollere disse elementene, sa han til Radio France International, mandag kveld.

Fordømmelse

AU fordømte tirsdag det de kaller er tilfeldig angrep på sivile og oppfordrer myndighetene i landet til å respektere ytringsfriheten og retten til å arrangere demonstrasjoner og møter.

AU suspenderte for øvrig Guinea fra unionen da Camara tok makten i kuppet i desember i fjor.

EUS utenrikspolitiske sjef, Javier Solana, krever at landet øyeblikkelig må sette fri fengslede politiske ledere.

HRW er også klar i sin dom.

– Guineas ledere skulle beordre en umiddelbar stans i disse angrepene mot demonstrantene og stille de ansvarlige bak ugjerningene for retten, sier HRW-medarbeider Corrine Dufka.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2