Masseflukten fortsetter på Gazastripen

Tusenvis av livredde palestinere flykter fra det israelske bomberegnet og har de siste dagene tatt beina fatt sørover på Gazastripen.

PÅ FLUKT: Palestinere flykter til fots sørover på Gazastripen. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB
PÅ FLUKT: Palestinere flykter til fots sørover på Gazastripen. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB

Mange av dem som flykter fra den nordlige delen av Gazastripen, har gått tom for mat og vann. De fleste går til fots, bærende på barn og små bylter med eiendeler.

Noen blir trillet sørover i rullestol, gamle og syke har fått plass på eselkjerrer. Flere bærer hvite flagg av frykt for å bli angrepet av israelske styrker.

Flere forteller at de ble stanset av israelske soldater i utkanten av Gaza by, og at de var vitne til at noen ble tatt til fange.

Dette til tross for at Israel de siste dagene har lovet sivile fritt leide sørover langs hovedveien på Gazastripen mellom klokka 10 og 14, noe som også var tilfelle onsdag.

HVITT FLAGG: En familie bærer med seg hvitt flagg på flukten. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB
HVITT FLAGG: En familie bærer med seg hvitt flagg på flukten. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB

Masseflukt

FNs nødhjelpskontor anslår at rundt 15.000 mennesker flyktet sørover tirsdag og at de israelske angrepene nå har drevet rundt 70 prosent av Gazas 2,3 millioner innbyggere på flukt. Situasjonen for mange av dem betegnes som kritisk.

Hvor mange som fortsatt befinner seg i Gaza by, der det før krigen bodde rundt 650.000 mennesker, er uklart. Situasjonen for de gjenværende blir stadig mer desperat.

– Bombingen var svært kraftig og den var nær, sier Mohamed Abed. Han bor i bydelen Sheikh Radwan og forteller at det brøt ut panikk da det tirsdag ble kjent at israelske soldater befant seg inne i byen.

Andre forteller at kvinner og barn i byen nå går fra dør til dør for å tigge om mat.

PÅ FLUKT: FN anslår at 70 prosent av Gazastripens innbyggere er på flukt. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB
PÅ FLUKT: FN anslår at 70 prosent av Gazastripens innbyggere er på flukt. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB

Angrep skole

Israel har lagt hele kvartaler av Gaza by i ruiner, og israelske styrker leter nå etter militante Hamas-medlemmer. Natt til onsdag ble det meldt om nye angrep og kamper, men i morgentimene var det fortsatt ingen som hadde oversikt over hvor mange som ble drept eller såret.

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa angrep Israel i morgentimene en FN-drevet skole rett vest for Gaza by, der tusenvis av sivile har søkt tilflukt.

Flere titall sivile ble ifølge ubekreftede meldinger drept i angrepet, og ambulanser har ikke greid å ta seg fram til skolen.

Gaza by var før krigen hjem for en tredel av Gazastripens 2,3 millioner innbyggere.

Kritisk

Ifølge innenriksdepartementet i Gaza befinner det seg fortsatt 900.000 palestinere nord på Gazastripen, til tross for Israels forsøk på å tømme området for sivile.

Tallet er ikke bekreftet fra annet hold, men titusenvis har søkt tilflukt på FN-drevne skoler og sykehus i håp om at de skal være tryggere der.

Den nordlige delen av Gazastripen har vært uten rent drikkevann i flere uker, og det siste bakeriet i området stengte ifølge FN tirsdag som følge av mangel på mel, vann og drivstoff til strømaggregatet.

Sykehusene har også gått tom for medisiner og utstyr, og selv amputasjoner må nå ifølge FN og helsearbeidere foretas uten bedøvelse.

Overfylte leirer

For dem som har flyktet sørover, er situasjonen noe bedre, selv om Israel også angriper der.

Flere hundre tusen internt fordrevne lever nå i provisoriske leirer, og i en av disse må hele 600 mennesker dele på et toalett.

Israels angrep mot Gazastripen har ifølge palestinske helsemyndigheter krevd over 10.300 liv, blant dem over 4200 barn og 2700 kvinner. Dette er tall FN ikke finner grunn til å tvile på.

Ytterligere 2300 antas å ligge begravd under enorme ruinhauger etter israelske angrep.