marokko-valg-F - Marokkanerne til valgurnene

Valglokalene i Marokko åpnet fredag morgen til det første valget i landet etter at grunnloven ble endret og flere politiske reformer innført.

Valget er det andre i Nord-Afrika etter at opprørsbølgen begynte å rulle over den arabiske verden. Men Marokko har enn så lenge klart å unngå store protestaksjoner. Det skyldes først og fremst at kong Mohammed VI i sommer foreslo flere politiske reformer som flytter noe av makten fra hans eneveldige styre til nasjonalforsamlingen. Reformene ble innført etter en folkeavstemning i sommer.

Men oppmøtet ved valget ventes å bli lavt ettersom reformbevegelsen som kaller seg 20. februar-bevegelsen har oppfordret til boikott. Bevegelsen mener fredagens valg er «en farse».

Bevegelsen mener valget ikke vil løse noen av problemene landet sliter med, som store lønnsforskjeller, høy arbeidsledighet og korrupsjon. Ikke vil det endre det politiske systemet heller, hevder bevegelsen.

Meningsmålinger er forbudt i Marokko, men ifølge flere politiske analyser kommer opposisjonspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet til å bli det største partiet i fredagens valg.

Partiet ble det tredje største ved forrige valg i 2002, men kan nå få over 100 av nasjonalforsamlingens 395 plasser. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2